До кінця 2011 року населення Землі зросте до 7 мільярдів людей

В цьому році чисельність людей на планеті досягне нової історичної позначки – 7 мільярдів і продовжить рости далі. До середини цього століття нас стане 9 мільярдів. ООН стурбована тим, що без прийняття заходів щодо стабілізації зростання чисельності населення Землі до 2100 року на планеті буде жити 14 мільярдів осіб.

Журнал National Geographic підготував анімовану інфографіку, присвячену цій знаменній даті. Зокрема, тепер ми знаємо, що кожну секунду на світ з’являються 5 осіб, а двоє вмирають. Середня тривалість життя в 2010 році становила 69 років, при цьому 50 років тому людина, в середньому, доживав до 53 років. Міське населення вперше перевищило сільське в 2008 році. У 1975 році в світі було три мегаполіса з населенням більше 10 мільйонів чоловік, сьогодні таких міст вже 21. До 2050 року 70% землян житимуть у мегаполісах. 5% населення планети споживають 23% світової енергії, а у 13% немає доступу до чистої питної води.

Що чекає на нашу блакитну планету? Нічого хорошого. Людству буде потрібно значно більше природних ресурсів. Пресинг на природні екосистеми багаторазово зросте. Мільйони тонн забруднюючих речовин будуть отруювати ґрунт, повітря і воду нашого маленького оазису, загубленого в безкрайніх просторах Всесвіту. Бідність і злидні стане буденністю для мільярдів людей. Нас вже занадто багато на цій планеті.

Переважна частина людства влаштується у містах, відгородившись від природи бетонною завісою. Все далі і далі ми віддаляємося від природи, яка сотні тисяч років була нашою колискою і будинком. Частково тому цифри про кількість зникаючих видів живих організмів і тонни забруднюючих речовин, що опиняються в навколишньому середовищі, для багатьох – порожній звук.

ьогодні більша частина населення – 5,7 млрд. осіб – живе у країнах, що розвиваються. Це приблизно 82% всього населення Землі. У процентному співвідношенні найбільший приріст населення спостерігається в країнах Африки – до середини сторіччя там будуть проживати близько двох мільярдів чоловік, тобто в два рази більше, ніж зараз. Експерти, яких цитують державні ЗМІ Китаю, вважають ймовірним, що через 20 років у містах проживатиме 60% населення країни. На цій фотографії зображено людину в бетонних джунглях Шанхаю.

Щодо розвинених країн, за результатами соціологічного опитування, проведеного у Великобританії, виявилося, що 25% британських дітей не грає на вулиці. 12% дорослого населення не виявляють абсолютно ніякого інтересу до відпочинку на природі. Не дивно, що з числа опитаних 6% дорослих британців вважають, що полуниця росте на деревах, а 5% впевнені, що дерева, які не скидають листя взимку, є м’ясоїдними. 45% батьків Великобританії перешкоджають спілкуванню дітей з природою з міркувань безпеки, 40% звинувачують ритм життя – «занадто втомлюємося за тиждень, щоб у вихідні вибиратися на природу».

Так підростає покоління повністю відірване від природи. Чи буде воно турбуватись про природу нашої планети? Турбуватись щиро, без різного роду піар акцій? Є над чим замислитися.

Коментарі вимкнені.