Хоптян зробить Тернопілля кращим регіоном в Україні

“У Тернопілля є великий потенціал стати кращим регіоном в Україні”

“Сто днів не є тим терміном, за який можна щось кардинально змінити.  Це період, за котрий  окреслено основні напрямки розвитку області, визначено пріоритети, сформовано команду”, – відверто зазначив голова ОДА на прес-конференції, присвяченій ста дням його перебування на цій посаді.

Заради справедливості  слід зазначити: 21 грудня минулого року, коли Валентин Антонович очолив нашу область, йому дісталася  непроста спадщина. За підсумками 2010 року Тернопілля  традиційно займало останнє місце  серед інших регіонів України із заробітної плати, 24 – з виробництва промислової продукції, не було чим похвалитися і в галузі сільського господарства.

Перше, з чого почали, – з розвитку тваринництва, яке  практично в області було знищене. Навіть руїни, що залишилися від колишніх ферм, заросли бур’янами.

– Розвиток тваринництва – це, насамперед, нові робочі місця, збільшення надходжень у бюджет, створення переробної галузі та якісна продукція власного виробництва, – сказав голова ОДА. – Тому вже цьогоріч  маємо здати в експлуатацію два комплекси у Бучацькому районі і почати будівництво ще трьох. Взагалі, відгодівельні чи молочні комплекси мають бути у кожному районі. Гадаю, розвиток тваринницької галузі дозволить відновити роботу таких потужних у минулому підприємств, як Тернопільський та Чортківський  м’ясокомбінати, а також забезпечить достатньою кількістю якісної сировини  діючі молокозаводи.

Валентин Хоптян акцентував увагу і на відродженні в області садівництва, ягідництва та виноградарства. Про це – у публікації  “Мільйон – на розвиток садівництва”.

Особлива увага – “лежачим” підприємствам,  наголосив голова ОДА.

– Спочатку  ішла “прихватизація”, а потім приватизація, спритні ділки віддавали підприємства під заставу  банкам, “набиваючи” власні кишені, і кидали їх. Як, приміром, той же Чортківський м’ясокомбінат. Вирізали навіть шість кілометрів залізничної колії, по якій під’їжджали вагони для завантаження м’яса. Тому сьогодні кожне  підприємство буде паспортизоване,  і  наше завдання  – підняти його, знайти інвестиції, щоб отримати ефективний  результат.

Взагалі проводимо детальну ревізію земельних, водних ресурсів і кар’єрів. Останніх в області майже 300, а офіційно працює четверта частина.  Хтось користується рештою, як і водними плесами, а кошти до бюджету не надходять.

Триває робота і з виявлення необлікованих працівників. З початку року проведено 718 рейдів-перевірок суб’єктів господарської діяльності. За їх наслідками до органів прокуратури передали 300 справ та 261  – до інспекції праці.

– Від зарплат у конвертах страждають насамперед самі люди. Адже нинішній розмір зарплати – це завтрашня пенсія, – підкреслив Валентин Хоптян.

Голова облдержадміністрації звернув увагу і на соціально-культурну перебудову населених пунктів.

Зокрема, Валентин Антонович  розповів, що станом на 1 квітня в області уже  освітлено  519 населених  пунктів, або 60% від загальної кількості.

У зв’язку з цим запрацювала місцева  корпорація “Ватра”, а це, знову ж таки, додаткові надходження до бюджету. А взагалі протягом двох місяців, –  запевнив  керівник  області, – не буде жодного неосвітленого села.

І втішна новина. Область збільшила надходження до бюджету на 37 відсотків за підсумками першого кварталу порівняно з аналогічним періодом минулого року.

– Завдяки цьому нам  вдалося додатково  отримати 10 мільйонів гривень. Ці кошти спрямуємо на розвиток та фінансування цільових соціально-економічних  програм, – сказав Валентин Хоптян.

Голова ОДА прокоментував і запитання журналістів щодо його співпраці з різними політичними силами.

– Я належу до людей, які уміють шукати компроміс. Злагода як у сім’ї, так і в районі, в області дає змогу працювати краще. Коли ж будемо перетягувати канат, простим трудівникам від цього легше не стане.  Коли я став головою райдержадміністрації у Підволочиську, у районній раді не було жодного регіонала. Але навколо ідеї поліпшення життя людей, вирішення різних проблем вдалося об’єднати зусилля представників усіх політичних партій.

Таку лінію веду і в області. Спілкуюся з усіма політичними силами і закликаю усіх до співпраці задля розбудови нашої Тернопільщини. Є особиста домовленість і з народними депутатами, вихідцями з області, про утворення депутатської групи “Рідний край”. Щоб спільно відстоювати інтереси області, зокрема, у виділенні коштів на  реалізацію різних соціальних  програм, будівництва шкіл, дитячих садків, доріг і т.д. у центральних органах влади.

Підсумовуючи розмову, Валентин Хоптян наголосив, що він як представник команди Президента Віктора Януковича докладе максимум зусиль, аби виконати завдання, поставлені главою держави та задекларовані у програмі “Україна – для людей”, метою якої є добробут кожної родини, побудова ефективної держави та зростання економіки:

– Зібравши весь свій досвід, знання та енергію, зроблю усе, щоб мобілізувати команду і вивести  область у число кращих в Україні. А зараз хочу щиро  подякувати усім, хто уже долучився до прибирання території довкіл доріг, лісосмуг, парків, біля підприємств і власних домівок. Незабаром велике свято – світле Христове Воскресіння, тож маємо зустріти його належно.

Зіна КУШНІРУК, газета “Свобода”

Коментарі вимкнені.