Хотіли до Німеччини, зупинитися довелося на Тернопіллі

У Збаразькому районі тернопільські міліціонери затримали п’ятьох нелегальних мігрантів. А почалося з того, що близько десятої години вечора три рефрижератори марки «ДАФ», які прямували до західного кордону, зупинилися на автозаправній. Доки працівники автосервісу обслуговували автомобілі з Туреччини, з однієї із вантажівок вибралися якісь люди і стали втікати до лісу.

Що підштовхнуло нелегалів до такого кроку, невідомо. Може, для них нестерпними видалися умови кількаденної поїздки, не вистачило їжі чи якісь інші причини. Серед іноземців була й вагітна жінка. Не виключено, що вона не витримала тривалої поїздки чи потребувала допомоги медиків. Нелегали розрізали тент у фургоні й розбіглися у різні боки.

Від водіїв про це дізналися тернопільські міліціонери. Двох втікачів правоохоронці затримали на автодорозі, де іноземці намагалися зупинити попутний транспорт. Ще трьох іноземців співробітники підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та Збаразького райвідділу міліції розшукали вночі у лісі. Як розповів перший заступник начальника УМВС України в області Валерій Загородній, серед нелегалів були громадяни Ірану, Іраку і троє палестинців. Проте не знайшлося в них будь-яких документів, які посвідчували б особу. Затримані розповіли, що мали намір дістатися з Туреччини до Німеччини.

25-річний водій автомобіля, який перевозив нелегалів, перетнув митний кордон України в пункті пропуску «Порубне» Чернівецької області. Вантаж водій мав довезти у столицю Білорусі. Вантажівка прямувала в режимі «транзит» під забезпеченням митних органів Туреччини. Транспортний засіб опломбували в Стамбулі. Умови, в яких перевозили людей, вражають. Жінка та четверо чоловіків перебували в невеличкому, спеціально обладнаному сховку, де харчувалися й спали щонайменше чотири доби. Транспортний засіб міліціонери доправили на термінал Тернопільської митниці. Щодо нелегальних мігрантів складені адміністративні протоколи. За рішенням суду усіх їх помістять у пункт тимчасового тримання іноземців, що діє на Волині. Триває перевірка.

Петро КОЛІСНИК.

«Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.