“Кілька гравців ФК “Тернопіль” вже сьогодні відповідають рівню першої-другої ліг”

2010 рік по праву став кращим у поки що короткій історії ФК “Тернопіль”. Футбольна команда виграла всі титули на рівні Тернопільської області (чемпіонат, кубок та суперкубок), а також, представляючи педагогічний університет, стала срібною у чемпіонаті України серед ВНЗ та бронзовою на студентському чемпіонаті Європи. Які чинники стали запорукою успішних виступів ФК “Тернопіль”? З такого запитання журналісти “Номер один” і розпочали розмову з кращим студентським тренером України 2010 року, кращим футбольним коучем Тернопільщини, головним тренером муніципального клубу Василем Івегешем.

Троє вихованців ФК “Тернопіль” – у клубах Прем’єр-ліги

– Ставши чемпіонами Європи 2009 року, ми хотіли довести вболівальникам, футбольним фахівцям та й недоброзичливцям, що це не випадковість. Окрім того, у багатьох хлопців ще не стерся з пам’яті той факт, як їх у 2009-му відрахували з “Ниви”. Як на мене, такі дії тодішнього тренерського штабу головної команди області були неправильними. Вже через півроку кілька гравців ФК “Тернопіль” потрапили в клуби Прем’єр-ліги: Ігор Мединський перейшов у структуру київського “Динамо”, Ігор Пердута – полтавської “Ворскли”, Роман Годований – луцької “Волині”. Окрім того, хочу вам сказати, що всі ці успіхи були здобуті без значних фінансових затрат, нас забезпечували лише харчуванням, відрядженням та транспортом.

– Який з титулів 2010-го вважаєте найзначущим?

– Однозначно – європейська бронза, яку футболісти вибороли в Польщі. Там ми випередили київську команду МАУП (у студентській лізі їй поступилися в серії пенальті), колектив з Кубанського держуніверситету (Росія) та ще ряд сильних студентських команд, рівень яких не нижчий за українську першу лігу.

– Чому команда провалила фінал аматорської ліги?

– Групові змагання команда провела на одному диханні (7 перемог при одній нічиїй), однак у фінальній пульці нам було складно. Наведу один приклад з історії. Багато років тому я, діючий гравець хоростківської “Зорі”, теж пробивався у фінал аматорів і ми програли господарям. Так було практично завжди – команда-господарка святкує перемогу. Не змінилися ці традиції і нині. Хоча на Херсонщину ФК “Тернопіль” їхав якщо не за першим місцем, то планували бути у трійці. І стартовий матч був для нас надуспішним – команда перемогла миколаївське “Торпедо” (6:1). А далі почалися незрозумілі речі. Організатори побачили, що тернопільська команда доволі сильна, відповідно почали шукати зачіпки, щоб вибити хлопців із колії. Був задоволений протест “Торпедо”, і нам зарахували технічну поразку. Це позначилося як на гравцях, так і на підсумковому місці.

– Більшість футболістів ФК “Тернопіль” за своїм рівнем переросли аматорський футбол. Чи готові вони переходити у професіонали?

– Я ще багато років тому говорив, що в Тернополі має бути створена футбольна піраміда: педліцей – інтернатна група – ФК “Тернопіль-Педуніверситет” – “Нива”. Для мене не головне, хто буде на вершині цієї піраміди – ФК “Тернопіль” чи “Нива”, основне, щоб вихованці місцевого футболу мали змогу поповнювати майстрівську команду з Тернополя, а не їхали на заробітки в інші міста України. Можу назвати кілька гравців ФК “Тернопіль”, які вже сьогодні відповідають рівню першої-другої ліг: Клекот, Козелко, Кондзьолка, Атласюк, Ціх, Чорний, Семенець, Дубчак… За функціональним і фізичним рівнем наші підопічні перебувають на високому рівні, і це підтверджують тести гравців, які закріпилися в клубах Прем’єр-ліги.

Зміна поколінь – не привід для зниження турнірних показників

– У студентської команди ФК “Тернопіль-ТНПУ” відбулася зміна поколінь, попри те це не відбилось на її результатах. Вона після першого кола на першому місці…

– У студентській лізі з тієї команди, яка виборола золото європейського форуму, залишився лише Василь Чорний, решта, закінчивши навчальний заклад, мають можливість спостерігати за своїми молодшими колегами тільки з трибуни. Багато хто сподівався, що ера тернопільського педуніверситету та Василя Івегеша завершиться. Але не так сталося. Тренерський штаб не сидів склавши руки, а постійно працював з молоддю. Як підсумок, підростають дуже хороші футболісти, які, вважаю, на студентських змаганнях гідно замінять випускників. А запорукою цього є створені інтернатні класи, після яких кращі футболісти потрапляють на навчання у педуніверситет та в команду ФК “Тернопіль”. Якщо нова тернопільська влада збереже все хороше, що нині маємо, то певен, що Тернопіль у футболі ніколи не пастиме задніх.

– Які плани на футбольний сезон-2011?

– Наразі жоден із футболістів команди не залишив. Втягуючий етап підготовки розпочнемо ще цьогоріч (14-25 грудня). Плануємо зіграти двосторонку: студентська команда та “ветерани”. Безпосереднього до чемпіонату готуватимемося з 11 січня. Сподіваємося втретє потрапити на чемпіонат Європи, який пройде у Стамбулі (Туреччина), окрім того, ми вибороли путівку, представляючи європейський континент на першому студентському чемпіонаті світу, який пройде в лютому-березні в ОАЄ.

– У 2009-му Василь Чорний став переможцем всесвітньої універсіади. Чи будуть тернополяни у збірній Україні нинішнього зразка?

– Влітку 2011 року чергова універсіада пройде в Китаї. Кандидатами до збірної значаться п’ятеро вихованці ФК “Тернопіль” : І. Пердута, Р. Годований, І. Мединський, В. Чорний та Б. Семенець. Сподіваємося, що 3-4 гравців з цієї п’ятірки поїдуть на універсіаду.

Віталій ПОПОВИЧ, Номер один

Коментарі вимкнені.