Молодь бавиться у… мафію

«Цієї ночі в нашому місті було скоєно жахливе вбивство… Близько опівночі мешканці приватного сектора почули постріли, потім пролунав пронизливий крик. Мафія вбила мирного жителя, а саме гравця під номером…» Як ви вже, мабуть, здогадались, це не уривок із детективу, а просто гра.

Однойменна гра «Мафія» бере свій початок ще з 1986 року. Придумав її студент факультету психології МДУ Дмитро Давидов. Спершу місцем зібрань мафіозних угруповань буди аудиторії та гуртожитки МДУ. Згодом «омафіозились» інші навчальні заклади, літні табори, а звідти гра з Радянського Союзу перекочувала в далеке зарубіжжя.

Грають у «Мафію» і сьогодні. Більше того, з 26 березня 2011 року в Тернополі почав діяти клуб любителів цієї гри — Alames Mafia Club Ternopil. «Чомусь люди дуже критично ставляться до гри саме через її назву, — вважає президент клубу «Мафії» у Тернополі Дмитро Андрощук. — Насправді ж «Мафія» — це інтелектуальна рольова гра детективного сюжету, з елементами шоу. Вона розвиває логіку, інтуїцію, увагу, пам’ять і вчить мистецтву переконувати. За 25 років існування гри її правила ускладнювались і спрощувалися, втім суть не змінювалась ніколи. У грі бере участь 10 осіб. Вони по черзі витягують картки з ролями: сім мирних жителів і троє мафіозі, при цьому не знаючи, в кого яка місія. Також є ведучий, котрий слідкує за ходом гри та керує учасниками. Коли ж настає так звана ніч, усі закривають очі, а мафія вирішує, кого вбивати. Вибравши жертву, мафіозі роблять постріл, звісно ж, пальцем. Уранці жителі міста радяться і вирішують, хто ж може бути мафією, і голосують проти конкретного учасника. Завдання мафії — вбити всіх мирних жителів, при цьому не потрапивши під підозру. Натомість громадяни методом переконання і аналітики повинні викрити всю мафію.

До речі, 3 вересня в артгалереї «БункерМуз» відбулося урочисте відкриття нового сезону «Мафії» 2011—2012 рр.

Ольга ВЕРБИЛО, «Вільне життя плюс»

 

Коментарі вимкнені.