Західнякам східняцький фольклор не по зубах

Адже у людей із різних куточків України відмінна природа голосових зв’язок. Про це розповів заслужений працівник культури України, керівник народного хору «Веснянка» селища Тернівка (Березнегуватський район Миколаївської області) Омелян Шпачинський.

Він пояснив, що всі хори Західної України, навіть народні, співають в академічній манері — голосовим апаратом, на сході ж — грудним. Тому, коли західняки беруться співати східняцький фольклор, то вдається лише взяти тональність. А ось насиченого грудного співу в них не виходить. Що вдієш — така природа. Чим ближче до екватора, тим нижчий звук голосу. Крім того, зауважив пан Омелян, степ, багатогодинні мандри сприяли розвиткові голосового апарату.

Тернополяни мали чудову нагоду почути, як звучить справжня козацька пісня на ювілеєві Співочого поля. Тоді «Веснянка» репрезентувала автентичний фольклор селища Тернівка.

Цікаво, що Омелян Шпачинський родом із Тернопілля, народився на хуторі Зарва, що на Підгаєччині. В радянські часи хутір знесли, а сім’ю музиканта «попросили» в Миколаївську область, у Тернівку. Там у сімдесят четвертому і створив народний хор.

А. ЗОЛОТНЮК, «Вільне життя плюс»

 

 

Коментарі вимкнені.