Молоко подорожчає на гривню

Літр пастеризованого молока подорожчає на 1 гривню до кінця літа. Так вважає директор консалтингової компанії “Інфагро” Василь Вінтоняк.

“Зараз знайти молоко дешевше 5,5 гривень за літр неможливо. Подорожчання спричинено тим, що за останнє півріччя менше виробили сировини, ніж минулого року. Уже на 15 відсотків виросли ціни на поставки молока, збільшилась ціна закупівлі сировини. Взагалі молоко мало б подорожчати й на 2 гривні, але цього не буде, бо українці просто перестануть його купувати”, – розповів Вінтоняк.

За 7 місяців минулого року було вироблено 5 млн 488 тис тонн молока, цьогоріч — 5 млн 362 тис, – повідомляє Gazeta.ua

“Це офіційна статистика, ймовірно, вона трохи завищена. Про це говорить зменшення кількості худоби. Станом на перше липня зареєстровано 2 млн 663 тис голів великої рогатої худоби. Це на 3,7 відсотків менше, ніж торік. Господарства населення зараз тримають 590 тисяч голів, що на 2,2 відсотки менше, ніж минулого року”, – зауважив він.

Головною причиною зменшення обсягів виробництва молока директор консалтингової компанії вважає старіння населення у селах.

“Зменшення виробництва молока в Україні відбувається не через змінений механізм виплати дотацій. Рік тому за  літр молока, у ціну якого були включені дотації, селянам платили щонайменше 1,5 грн, зараз без дотацій воно коштує 1,9 грн. Тому не можна сказати, що це головна причина зменшення надоїв. Думаю, тенденція до зменшення виробництва молока полягає в іншому. Тримають корів у селах переважно люди віком за 55 років. Звісно, з кожним роком їх стає менше, а отже, й менше молока. Молодь же виїжджає із сіл у міста”, – додав Вінтоняк.

 

-1 thoughts on “Молоко подорожчає на гривню

  • 00:31 | 19.07.2011 о 00:31
    Permalink

    Які Ви глупі…
    Яке “пастерилізоване” молоко???
    До школи – там таке вивчають…

Коментарі вимкнені.