На лаву підсудних за 379 грн

Від зайвої чарки до зайвих проблем — рукою подати. В цьому мали нагоду на власному досвіді переконатися двоє чоловіків, причетних до пограбування. Щоправда, досудове слідство інкримінувало кожному з них його кримінальний «гріх». Обидва не заперечували провини: кожний, звісно, своєї. Один підбурив, а другий «бомбанув» пенсіонерку. І були вони того зимового вечора, як у романах пишуть, під шафе. Власне, спиртне й стало тим своєрідним каталізатором, котрий підігрів азарт. «Відбери оті сумки», — запропонував чоловік приятелю по чарці. Той охоче побіг у напрямку жінки, котра ще не здогадувалася, що через мить, збита ударом, лежатиме на землі.

Усе сталося надвечірньої пори на зимовій вулиці обласного центру. Троє чоловіків розмовляли про те про се. Один із них, на захмелілу голову, мабуть, забув, що після останньої «ходки» на «зону» його звільнили умовно-достроково, випустивши на волю на дев’ять місяців раніше. А взагалі-то мав за вироком суду «відмотати» за гратами чотири роки. До того була ще одна судимість, правда, тоді обійшлося іспитовим строком. Та чи до власної біографії, точніше, темних її штрихів, коли лихий штрикає під бік. Ось і вирішив уродженець Буковини «кинути на діло» теж нетверезого приятеля, мовляв, нехай забере в перехожої її речі. Той погодився і взявся за справу негайно. Побіг до жінки, яка несла чорну і картату сумки. І слова не кажучи, вдарив її ногою. Від удару вона впала. Зловмисник схопив обидві сумки, рвонув їх до себе і кинувся втікати. Прибіг до приятелів, один з яких аж ніяк не вітав вилазки. Він просив двох грабіжників, аби повернули жінці її речі. Де там! Ті й слухати не хотіли.

Так немолода жінка втратила мобільний телефон, майже 30 гривень, пенсійне посвідчення та дев’ять книг релігійного змісту. А навіщо зловмисникам «Молитовник», «Вечірні молитви», «Все про свята» й інша такого ж змісту література? Чужу «мобілу» поклав у свою кишеню той, хто підбурив приятеля на «гоп-стоп». Проте той телефон у нього вилучили працівники міліції, коли затримали підозрюваних у пограбуванні. Він разом з іншими речами й став доказом у кримінальній справі.

Ніби й матеріальні збитки невеликі — на загальну суму 379 гривень. Але грабунок — не та витівка, за яку закон лише насварить. Довелося двом зловмисникам зайняти місця на лаві підсудних. Від злочинів не відхрещувалися, розповіли, хто що і чому накоїв. Обидва визнавали, що все сталося під впливом алкогольного сп’яніння. Воно й справді так: лихий у ребро штрикне, а відповідати власнику ребра.

Хлопця, котрий скоїв злочин, передбачений частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу України, — відкрите викрадення чужого майна (грабунок), поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя і здоров’я потерпілої, вчинене за попередньою змовою групою осіб, — суд покарав двома роками іспитового строку. Чоловіка, котрий підбурив приятеля на таке, взяли під варту в залі суду. Йому відміряно чотири роки позбавлення волі. До цього строку приєднали ще й не відбуте покарання за попереднім вироком — і загалом в ізоляції він має провести чотири з половиною роки.

Галина СІРА, «Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.