На Тернопільщині замерз чоловік

Вчора, 17 лютого, у с. Мильно Зброівського району виявлено труп чоловіка 1972 року народження. Смерть наступила внаслідок переохолодження.

З початку року це вже третій нещасний випадок на Тернопільщині. Якщо вірити прогнозним даним то температура повітря буде залишатися пониженою ще цілий тиждень.

«Погляд» знайшов на офіційному сайті Управління МНС України в Тернопільській області поради стосовно того як вберегтися від обмороження.

Аби уникнути переохолодження чи обмороження потрібно правильно підбирати одяг та взуття перед виходом на вулицю. Бажано обмежити переходи на далеку відстань, особливо в нічний час.

Одяг повинен бути легким, багатошаровим, виготовлений із натуральних тканин. Зігріти зможе натільна білизна. Таким чином з’являться повітряні прошарки, які дозволять якомога довше зберегти тепло. І не забувайте про шапку та шарф.

Особливої уваги вимагають руки і ноги. Вони знаходяться на периферії кровообігу, а тому можуть дуже швидко переохолоджуватися.

Рукавички повинні бути із вологостійкої тканини. На ноги – зручні, водонепроникні чоботи та шерстяні шкарпетки. Крім того, намагайтесь не бігати по вулиці аби не спітніти – в мороз це надзвичайно небезпечно.

Намагайтесь в холодну погоду більше вживати гарячої їжі. Адже під час похолодання організм буде віддавати багато сил на обігрівання. До речі у худих можливість замерзнути значно більша, ніж у людей з пишними формами. Пийте більше гарячого, адже втрата рідини в організмі також приводить до збільшення ризику переохолодження. Не вживайте спиртного. Найлегше піддаються впливу холоду особи, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння. В хмелі люди не відчувають так гостро холоду, проте це зовсім не означає що вони не мерзнуть і не ризикують отримати переохолодження. Обережно з ліками! Деякі медпрепарати, наприклад, засіб для регулювання кров’яного тиску чи деякі антидепресанти можуть знизити внутрішню температуру.

Симптоми обмороження і переохолодження

Ризик обмороження вимагає особливої пильності, оскільки, по-перше, воно може відбутися непомітно для вас, і, по-друге, будучи досить серйозним фактором саме по собі, воно може призвести до гангрени. У постраждалій частині тіла може виникнути як відчуття поколювання, так і оніміння. Слідом за цим шкіра може побіліти чи набути сіруватого відтінку.Важливо частіше перевіряти стан відкритих частин тіла, особливо обличчя.

Переохолодження не завжди легко діагностувати. Тому важливо стежити, чи не проявилися наступні симптоми:

  • блідість і сильне, некероване тремтіння;
  • ненормально низька температура тіла;
  • слабкість і втома м’язів;
  • сонливість і ослаблення зору;
  • скорочення частоти серцебиття і подихів;
  • непритомність, втрата свідомості.

Перша допомога при переохолодженні та обмороженні

Головним завданням першої медичної допомоги є швидке відновлення кровообігу.
Перш за все треба зігріти потерпілого, доставити його в тепле приміщення, дати гарячий чай, змінити вологий одяг та взуття. При відмороженні вушних раковин, кінчика носа, щік їх необхідно змастити стерильним вазеліном чи антибактеріальною маззю (синтоміциновою, еритроміциновою). Відморожену кінцівку можна укутати ватою чи шерстю або занурити її в теплу воду (37-38 градусів).

У разі відмороження першого ступеня рекомендується чистими руками робити розтирання обморожених місць на тілі для їх зігрівання. Відморожені місця не можна розтирати снігом, тому що в процесі розтирання можна пошкодити шкіру. Не використовуйте для відігрівання гарячий камінь чи вогонь. Не давайте пити алкогольні напої.

Після розігріву на ушкоджені місця накладають пов’язку з борним вазеліном.

У разі відмороження другого і третього ступенів ушкоджені місця на тілі миють водою кімнатної температури, потім на них кладуть марлю, що змочена у воді, яку поступово нагрівають. Одночасно потерпілий має рухатися. Ні в якому разі не розкривайте пухирів, що можуть з’явитися.Після відновлення кровообігу ушкоджені місця покривають чистою марлею і перев’язують. Потерпілому дають пити теплі напої. Потім слід доставити потерпілого до лікувального закладу.

Коментарі вимкнені.