На Тернопільщині діти з батьками готуються до страйку

Селяни проти того, щоб посилати дітей на навчання за 3 кілометри, коли під боком є своя школа.

У неділю жителі села Волиці, що у Бережанському районі, терміново зібралися на схід, на якому створили страйковий комітет. Їх стривожив лист Тернопільського обласного управління освіти. Людей повідомили, що початкову школу у Волиці закриють, а 25 учнів 1-4 класів, які раніше вчилися тут, переведуть на навчання у сусідній Рогачин, що за 3 км.

У Волиці не вірять в обіцянки влади про те, що дітей підвозитимуть в інше село автобусом (в освіті нема коштів на дорогий бензин, та й шляхи до села взимку перемітає). Волицькі старшокласники досі добираються на навчання пішки – за будь-якої погоди чалапають по бездоріжжю, і через це хворіють. Батьки побоюються, що така ж доля чекатиме і найменшеньких. Пускати малечу в далеку дорогу ніхто не хоче, адже у селі є початкова школа. Тісненька, але своя. Батькам і дітям зручно. До того ж минулої осені селяни самотужки, методом народної будови, взялися ремонтувати інше приміщення – колишню корчму, де можна розмістити класи. Шукали спонсорів, самі приносили матеріали. Половину роботи зробили. Написали у Київ, Тернопіль, щоб їм допомогли з коштами, а працюватимуть на будові безплатно. Область вчинила інакше: грошей не дала, школярів відправляє у Рогачин, а у «корчмі», яку доводять до пуття селяни, самочинно надумала зробити дошкільну установу.

Якщо освітянські верхи не прислухаються до побажань місцевої громади, батьки пригрозили взагалі не пустити дітей до школи, перекрити трасу до райцентру. До такої ж акції пообіцяли вдатися і у селищі Містечку, де також надумали ліквідувати початкову школу.

Іван ФАРІОН, Високий Замок

-1 thoughts on “На Тернопільщині діти з батьками готуються до страйку

Коментарі вимкнені.