На Тернопільщині на дискотеку – із пістолетом

Як не намагалися ще за часів Союзу знищити відмінність між містом і селом, молодь не дуже охоче прислухається до цих прагнень. Особливо, якщо чужак кардинально відрізняється від місцевого «бомонду» і приїжджає, скажімо, на власному авто, хай і навіть це не престижна іномарка, а «Жигуль». Звичайнісінькі заздрощі спричинили трагедію, що трапилась у середині вересня минулого року у Великих Бірках під Тернополем, – пише газета “Номер Один”

А починалось усе із безневинного прохання пасії 40-річного Андрія Ж. відвезти її до подружки в село, мовляв, давно не бачились, а по мобільному телефону  про все не поговориш. Ця молоденька продавщиця закрутила голову солідному інженеру, тим паче, що був він розлучений, тож вільний від роботи час охочіше приділяв Ользі, ніж рідній дитині.

Була майже десята вечора, коли парочка приїхала з Тернополя у В. Бірки. Однак подружки вдома не було, її матір сказала, що донька у клубі на дискотеці, тому, певно, і не чула телефонного дзвінка.

Танці нещодавно почались, проте дехто із місцевих парубків уже був під «конкретним» градусом. До того ж у залі було темно, тому не те, щоб когось розшукувати, там себе цілком можна було загубити. Ольга з Андрієм вирішили потанцювати. Кавалер заплатив 10 грн. за вхід, і вони зайшли в середину.

Але тут пролунав суворий жіночий голос і залу залило світлом. «Якщо ти ще раз вимкнеш світло і розпочнеш бійку, припиню дискотеку», – певно, завклубом порядки наводить, посміхнувся про себе городянин. Жінка пішла, і музика знову загриміла.

Андрію було нудно серед молоді, до того ж він тут нікого не знав і почувався некомфортно. Раптом краєм ока чоловік побачив низькорослого парубка міцної статури, який рішуче пробирався до нього, однак не надав цьому значення. І раптом – удар у голову, потім – ще. Запам’ятав, як його били ногами вже лежачого, і знепритомнів. Щоправда, запаморочення тривало декілька секунд. Опритомнівши, ледь стримуючи лють, вийшов надвір і пішов до своєї машини. У салоні закурив, потім неспішно дістав з-під сидіння пістолет для стрільби гумовими кулями, спорядив у нього магазин із 7 кулями і почав уважно спостерігав за дверима клубу.

Нарешті на порозі з’явились Ольга і його кривдник. Андрій згасив цигарку, не поспішаючи, вийшов із «Жигулів» і, ховаючи пістолет під курткою, пішов їм назустріч. Дівчина намагалася стримати місцевого галабурдника, смикала його за куртку, хапала за руку, але той відмахувався від неї, немов від мухи. Та коли дівчина спробувала загородити йому дорогу, різко вдарив ногою у стегно. Ольга скрикнула від болю і присіла. Це ще більше розлютило тернополянина. Він вихопив пістолет і вистрелив у кривдника. Згодом у суді Андрій пояснить, що цілився у землю, однак після пережитого приниження та відчуваючи реальну загрозу власному життю, випадково потрапив хуліганові у ногу.

Від несподіванки той призупинився, пригрозив чужинцю кулаком і побіг шкандибаючи назад до клубу. Не встигли чоловік із супутницею сісти в автомобіль, як із клубу вибіг натовп п’яних хлопців і оточив машину. Почали копати по колесах, смикали за дверцята, намагаючись відкрити авто. Декілька повилазили на капот і дах та почали стрибати, хтось гупав по вітровому склу, аж поки воно не тріснуло. При цьому на адресу водія та його супутниці сипались погрози, брудна лайка, образи. Від хвилювання Андрій не міг завести свої «Жигулі», навіть зламав ключ запалення. Та нарешті загудів мотор, автівка сіпнулась і п’яненькі хулігани посипались із даху, як перезрілі яблука. Скориставшись секундною розгубленістю нападників, чоловік натиснув на газ і вилетів на дорогу. На щастя, перехожих на шляху не було. Мовчки вони доїхали до Тернополя, всю дорогу горе-кавалер хитав головою і лише раз напівіронічно проронив: «На старість років сходив на дискотеку!» У місті він підвіз коханку додому, а сам поїхав у травмпункт. Після обстеження в Андрія виявили перелам верхньої щелепи, синці на тілі, тобто травми середньої тяжкості. Знову ж таки, за висновками експертизи, чоловік був тверезим.

За фактом побиття було порушено карну справу. Під час судового розгляду обвинувачений у хуліганстві такий собі Володимир К., 20-річний житель В. Бірок, визнав, що напередодні дискотеки «піднімав собі тонус» горілкою із пивом.

Юнак живе з матір’ю, вчився в одному з вузів Тернополя, однак того дня (а це була субота) працював у селі на будові. Під вечір разом із двома приятелями сіли вечеряти, ясна річ, як засіб «психологічного розвантаження» обрали горілку – на трьох розпили 700-грамову пляшку і розійшлись по домівках, домовившись зустрітись за пару годин на дискотеці. Та дорогою у клуб Володимир купив собі ще пару пляшок пива і випив їх перед танцями. Юнак і до того прославився у селі агресивністю, підігрітий алкоголем, він взагалі став некерованим. Побачивши на дискотеці Андрія, у напівтемній залі переплутав чоловіка зі свої давнім суперником, тому і розпочав бійку.

Суддя Тернопільського міськрайонного суду врахував нюанси справи і те, що потерпілому інженеру відшкодували збитки за пошкоджений автомобіль, вирішив хулігана суворо не карати, а дати шанс виправитись. Отож Володимира засуджено до чотирьох із половиною років позбавлення волі, але з дворічним випробувальним терміном.

Жанна Попович

Коментарі вимкнені.