На Тернопільщині посилено контроль за недопущенням самовільного спалювання

Весняна пора, багата на заходи з благоустрою населених пунктів, «відкриває сезон» несанкціонованого спалювання, який триває до пізньої осені. У цей час органи контролю посилюють заходи з попередження, виявлення та притягнення до відповідальності таких порушників.

З метою недопущення спалювання рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження, держінспектори з охорони навколишнього природного середовища здійснюють рейдові перевірки.

Так, у результаті їх проведення протягом березня-квітня цього року  на території Тернопільської області виявлено та попереджено 18 фактів намірів спалювання залишків сухої рослинності на приватних та комунальних будинковолодіннях в населених пунктах.

Загалом у Тернопільському, Зборівському, Теребовлянському, Шумському та Бережанському районах зафіксовано сім фактів випалювання сухої рослинності. Усіх порушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Загальна сума штрафів склала 1071грн. За одним фактом, коли площа спалювання поширилася на 10 га, матеріали перевірки з ознаками кримінального злочину направлено до прокуратури Шумського району.

Крім того, у рамках здійснення державного контролю під час природоохоронних заходів щорічної акції «За чисте довкілля» держінспектори провели 24 рейди та 32 перевірки. Як результат, за порушення вимог щодо поводження з відходами, у тому числі їх самовільне спалювання, складено 22 протоколи на загальну суму штрафів 4066 грн.

Довідково:

статтями 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) та 82 Кодексу України про адмінправопорушення (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) передбачено, що за спалювання рослинності для громадян передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340грн., для посадових осіб – від 850 до 1190грн.; за спалювання відходів – від 340 до 1360 грн. для громадян та від 850 до 1700 грн. для посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.

Крім того, ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) Кримінального Кодексу України за подібні порушення передбачено  також кримінальну відповідальність.

 

-1 thoughts on “На Тернопільщині посилено контроль за недопущенням самовільного спалювання

  • 10:55 | 12.05.2011 о 10:55
    Permalink

    Нагла лож і неправда. В Старому Парку в часних домах без проблем собі люди палят сміття. Вчора на Циганці на пляжі теж собі народ пороскладався тай шашлички собі роблят. В с.Біла біля каналу усе повипалювали місцеві ,як ненормальні якісь,такеж саме в Івачові попри озеро,весь камиш хтось поспалював .

  • 12:15 | 12.05.2011 о 12:15
    Permalink

    ну хвалитись треба про щось

Коментарі вимкнені.