В Україні можуть створити «Аль-Каїду»

Після спрацювання політтехнології дебошу у Львові на 9 травня може бути реалізований проект «ольстерізаціі» Галичини. Адже для того, щоб утриматися при владі, потрібно «пугало» для електорату.

Постановочні події у Львові у День Перемоги, очікувано, викликали бурхливу реакцію як у суспільстві, так і в політикумі. Дехто назвав їх спеціально зрежисованими  для Кремля. Хтось – для Банкової. Хтось – недалекоглядністю керівництва «Свободи», що дозволила втягнути себе у відверту провокацію і нездатної зрозуміти, що націоналістів відверто використовують. А хтось – результатом відсутності елементарної культури у «рагулів», натякаючи, що виховані люди «гастролерів» з червоними прапорами могли і проігнорувати. Чим, до речі, завдали б по їх рейтингу значного удару.

 

Якщо ж зібрати висловлювання політиків, то вимальовується типова для них вибірковість, як в пошуку винних, так і в шляхах недопущення подібних інцидентів у перспективі. Наприклад, багато «регіоналів» закликають заборонити «Свободу» за нібито пропаганду екстремізму. Однак про заборону інших учасників конфлікту – «Російського єдності» та «Батьківщини» – мовчок. При цьому всі чудово розуміють, що ту ж «Свободу» поки забороняти не будуть, як мінімум, з трьох причин.

 

По-перше, перехід  правих радикалів в підпіллі зробить регіони, де вони мають значну електоральну підтримку, вибухонебезпечними. Що перед парламентськими виборами – невигідно. По-друге, у випадку заборони, треба буде проводити позачергові вибори в безлічі місцевих рад, де присутні фракції «Свободи» (і не тільки на Західній Україні), що загрожує перемогою на цих виборах реальної, а не технологічної, опозиції.

 

І , по-третє, існування радикальних політичних організацій необхідне самій владі, оскільки з них завжди можна робити «пугало», отримуючи для себе електоральні дивіденди. У зв’язку з цим знову хотілося б нагадати фразу Буенавентура Дурутті – іспанського анархіста часів громадянської війни: «Коли буржуазія бачить, що влада вислизає з рук, вона вигодовує фашизм, щоб утримати свої привілеї». Хоча, «Свобода» і фашизм, м’яко кажучи, різні речі …

 

Крім того, де ж знайдуть нових правих радикалів під парламентські вибори, щоб ті відбирали голоси у націонал-демократичної опозиції? Чим вони, нагадаємо, досить успішно займалися на осінніх виборах минулого року (а на президентських – агітували голосувати проти всіх у другому турі). Тому максимум, що буде зроблено зараз – злегка покарають особливо завзятих молодиків. Тим більше, що заступник голови МВС Віктор Ратушняк вже вказав на винуватців: провокації 9 травня здійснювали тільки представники ВО «Свобода». Хто б сумнівався. Адже, як не дивно, «розбійники», на яких вказала міліція, спеціально вийшли на розборки з пов’язками з символікою партії Тягнибока.

 

 

Проте, на думку експертів, за побоїщем у Львові та за цілим рядом подій, пов’язаних з націоналістами до нього, наприклад, війною з пам’ятниками радянської епохи, може критися багатоходова комбінація, метою якої є своєрідна «ольстерізація» Галичини. Ближче до президентських виборів 2015 року. Цей політично активний регіон, в якому ні Партія регіонів, ні нинішній Президент вагомої підтримки не мають, і мати не будуть по цілому ряду причин, намагаються протиставити решті України. Як до 1997 року було у Великобританії – є свідомі піддані королеви, а є ірландські католики – порушники спокою і терористи, проти яких треба боротися.

 

Для здійснення такої технології необхідні два етапи – спочатку радикалізувати регіон, «фашизувати» його в очах громадськості, закриваючи очі на існування там ультраправих організацій, а потім почати ці організації або переслідувати, роблячи «мучениками режиму», або розколювати на більш-менш поміркованих і на запеклих «ублюдків-терористів». Тобто, якби в Україні не існувало ультраправих організацій, їх слід було б придумати. А оскільки вони існують, їх можна навмисно підштовхнути на шлях створення екстремістських угруповань, здатних навіть на акти терору. Ще пара-трійка рішень, подібних «Червонопрапорний», і … привіт, українська ІРА. Або «Аль-Каїда» …

 

Чи усвідомлюють ініціатори такої технології, чим вона загрожує? Словосполучення «розкол країни» тут навіть не зовсім доречно. Створюючи «ворога на годину», вони вносять розкол в голови цілих поколінь на багато років …

Comments.UA

-1 thoughts on “В Україні можуть створити «Аль-Каїду»

  • 10:51 | 12.05.2011 о 10:51
    Permalink

    Війна короче скоро буде. Тре втікати в еміграцію.

  • 12:21 | 12.05.2011 о 12:21
    Permalink

    уявляю галичани-терористи. що тільки не придумують. хоча все можливо.

Коментарі вимкнені.