На Тернопільщині розпочинається новий період

Публічний захід, на якому обговорювали проект програми з питань довкілля, відбувся 15 листопада 2011 року в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області під головуванням Олександра Панчука. В роботі засідання робочої групи з обговорення проекту «Програми з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області на 2012-2015 роки (в частині зменшення обсягу викидів та скидів забруднюючих речовин, утворення та розміщення відходів)», окрім провідних спеціалістів відповідних підрозділів Тернопільської ОДА, профільних управлінь та державних установ, приймали участь і представники природоохоронної громадськості.

Відрадно відмітити, що ділове зібрання стосувалося спільного обговорення проекту програми, і саме на першій стадії роботи над нею. Необхідно зазначити і той факт, що до складу робочої групи з розроблення даної програми, у відповідності розпорядження голови Тернопільської ОДА В.А.Хоптяна (№ 674 від 31.08.2011 р.), представники природоохоронної громадськості не увійшли, однак це не завадило їх запросити на публічний екологічний захід, і тим більше, усім вислухати окрім членів робочої групи і представників громадських організацій природоохоронного спрямування.

Усі працювали злагоджено, толерантно і конструктивно. Зауваження та пропозиції були сприйняті належно і з розумінням. Тому у мене особисто є велике сподівання на те, що наступний етап формування проекту програми та її доопрацювання пройде також у діловій атмосфері.

Сподіваємось на те, що в Тернопільській області розпочинається новий період застосування практики участі громадськості у процесі прийняття рішень, які стосуються довкілля, у відповідності основних положень Орхуської конвенції та чинного законодавства.

 

Довідка. 29 червня – 1 липня 2011 року у м. Кишиневі (Республіка Молдова)  проходила 4-та сесія Наради Сторін Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська конвенція).  На Нараді Сторін Орхуської конвенції,  а саме 1 липня 2011 р., уряду нашої країни було винесено третє (!) попередження щодо ігнорування Україною рекомендацій щодо належного впровадження положень Оргуської конвенції щодо участі громадськості, висловлених визнаними незалежними експертами у сфері екологічного права, які формують Комітет.

 

Учасник заходу від  громадськості – Галина Проців,

Голова громадської ради при Державній

екологічній інспекції у Тернопільській області

Коментарі вимкнені.