На Тернопільщині шахрай-землевпорядник відгортатиме сніг

Якщо мешканці с. Дунаєва Кременецького району побачать у громадському місці землевпорядника з лопатою у руках, то нехай не дивуються – він відбуває покарання відповідно до вироку суду. За те, що поклав тридцять тисяч гривень(!) до кишені, Кременецький райсуд засудив його до 150 годин громадських робіт…

Селяни мають знати свого «героя», а надто те, як у їхньому селі виділяють землю – не своїм, а чужим, не за просто так, а за чималі гроші. Втім, винуватцем весняної оборудки із дунаївською землею визнано лише землевпорядника, іншим сільським посадовцям випала роль свідків.

Злочинницька схема дуже поширена,  про неї писано безліч разів, що й не варто вдаватися у деталі. Тернополянин забажав дунаївської землі – 0,3 га для ведення особистого селянського господарства. Звернувся до сільського голови, а той спрямував його за порадою до землевпорядника. Останній пообіцяв посприяти  позитивному рішенню сесії сільської ради – про дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, щоправда, за п’ять тисяч доларів. Мовляв, знає депутатів, домовиться.

Й справді – 25 травня на засіданні сесії сільської ради  землевпорядник виступив з пропозицією  прийняти рішення про надання дозволу заявнику на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,3 га в с.Дунаєві. Депутати дали «добро». А вже четвертого червня, взявши у сільського голови два примірники цього рішення, землевпорядник поспішив у Кременець, де мав обміняти рішення на гроші. У салоні авто, де відбувалася оборудка, сільського службовця взяли на гарячому. Тридцять тисяч гривень, взятих за землю, були мічені правоохоронцями.

Під час суду землевпорядник повністю визнав вину і розкаявся. Його дії кваліфіковано як шахрайство. Згідно з  посадовою інструкцією спеціаліста-землевпорядника Дунаївської сільської ради до його компетенції не належить повноваження щодо виділення земельних ділянок у приватну власність громадянам та виготовлення рішень сільської ради. Тобто землевпорядник шахраював, обіцяючи за гроші зробити те, що не належить  до його повноважень. Хоча зробив…

14 грудня Кременецький райсуд засудив винуватця до 150 годин громадських робіт. Зважаючи на таке покарання, навряд чи засуджений оскаржуватиме вирок. Тож уже незабаром, мабуть, приступить до призначених робіт.  Відповідно до статті 36 Кримінально-виконавчого кодексу, покарання у виді громадських робіт відбувається за місцем проживання засудженого. Громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від основної роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування.  Зважаючи на те, що громадські роботи можна виконувати не більш як чотири години на день, землевпоряднику доведеться гарувати на благо громади щонайменше п’ять тижнів.

Ольга КУШНЕРИК, газета “Свобода”

Коментарі вимкнені.