Газети “RIA” – остання надія, кажуть тернополяни

Допомоги у вирішенні різних – комунальних, соціальних, правових проблем шукали тернополяни в редакції “RIA плюс” протягом року.

При цьому часто на дзвінок до нас вони покладали останню надію. Адже відповідні структури тижнями-місяцями, навіть роками відмовлялися помічали та усувати біди людей. Більшість скарг, як ми підрахували, стосувалися роботи комунальних структур міста. Читачі нарікали на погане прибирання у під’їздах і підвалах, розбиті дороги у дворах, а також на те, що мешкають в аварійних будинках.

До речі, розповідаючи про негаразди, “RIA плюс” показувала на прикладі інших, як можна вирішити ті чи інші проблеми. Сподіваємося, позитивний досвід цих тернополян перейме решта жителів нашого міста.

“Залатали” після публікації

– На вас – остання надія. Може, прочитають і щось зроблять? – запитував тернополянин пан Руслан (прізвище просив не вказувати, – прим. ред.).

Чоловік скаржився на ями та розбиту дорогу у дворі на вул. Дружби, 13. Проблема турбувала людей близько восьми років. Мешканці скаржилися в управління житлово-комунального господарства (ЖКГ). Їм обіцяли допомогти, проте нічого не робили.

– Ця дорога – єдиний заїзд у двір, – розповідав у травні пан Руслан. – Скоро добратися на авто до під’їзду ніхто не зможе. Великі та доволі глибокі ями псують ходові машин. І молоді мами не можуть там проїхати візками.

Непокоїло мешканців, що скоро до них не зможе доїхати ні “швидка”, ні пожежна машина. Найбільша яма, як бачив кореспондент, була завширшки більше метра, поруч – ще одна – трохи менша. Завглибшки вони сягали до 20 см. В управлінні ЖКГ нам тоді повідомили: “Аби допомогти людям, треба вивчити їхню проблему”. Порадили написати заяву у відділ технагляду міськради.

Після публікації “Із ремонтом дороги — замкнуте коло…” (“RIA плюс” за №20 від 19.05.2010 р. – прим. ред.) дорогу таки відремонтували. Спершу ями засипали щебенем. Потім частину – вкрили асфальтом.

– Наскільки якісне те покриття – інше питання. Адже щебінь може змити зі снігом і талими водами, – зауважує пан Руслан. – Але зміни все одно даються в знаки. Вже і машиною можна нормально проїхати, і дитячою коляскою.

Відремонтували світлофор

Майже три тижні не працював світлофор на вул. Живова, біля виїзду з автовокзалу. Про це “RIA плюс” повідомила у листі постійна читачка пані Галина. У тому районі – велике скупчення людей і транспорту, тому перейти дорогу було годі.

– Люди змушені перебігати дорогу під колесами авто, адже ніхто з водіїв навіть не думає зупинитися і пропустити пішохода, – писала тернополянка. – Просимо допомогти нам, бо навіть не знаємо, до кого звертатися. Я працюю на ринку і мені часто доводиться ходити через дорогу на гуртовню по товар. Подолати ті кілька десятків метрів – неможливо.

У спеціалізованій монтажно-експлуатаційній дільниці 3 вересня кореспонденту пообіцяли, що їхні працівники поїдуть на місце і з’ясують, що зі світлофором. Уже через 1,5 години редакцію повідомили, що обладнання працює.

Допомогли із газом

Якби не дзвінок із редакції, не вдалося б погодити з газовиками проектну документацію жителю Великого Глибочка Тернопільського району Тарасові Кудрику. Після нашого сприяння проектний відділ “Тернопільміськгазу” проблему вирішив.

Нагадаємо, у березні в пана Кудрика загинули батьки. За однією з версій, отруєння чадним газом сталася через самовільне під’єднання та використання інфрачервоної газової горілки.

– Не знаю, як батько проводив газ, але виявилося, що немає всіх документів, – казав чоловік. – Трагедія сталася в суботу, а в неділю працівники “Тернопільміськгазу” все опломбували. Залишили вихід лише до плитки. Сказали, як протягом 14 днів не вироблю документів, відріжуть газ взагалі.

У “Тернопільміськгаз” пан Тарас звернувся 9 квітня. Чоловіка скерували у проектний відділ, що на вул. Шептицького. Відтоді й почалася тяганина.

– Мені радили передзвонити завтра-післязавтра, – нарікав чоловік.

Він побоювався, що приїдуть газовики і відріжуть газ. Проте у проектному відділі “Тернопільміськгазу” 21 квітня кореспонденту повідомили, що про проблему жителя Великого Глибочка знають і пообіцяли днями йому допомогти. Уже 22 числа проектант сам приїхав до помешкання Тараса Кудрика.

Нічого так і не зробили

Втім, часто навіть публікація не забезпечувала бажаного результату. Ремонту дороги у дворі після статті “Ремонту не було 40 років” (“RIA плюс” за №31 від 04.08.2010 р. – прим. ред.) так і не дочекалися мешканці будинку, що на вул. Чалдаєва, 12.

У тому дворі – яма на ямі. Люди не раз просили допомоги у жеку, причому оформляли письмові заяви, збирали підписи мешканців. Тим часом на розбитій дорозі водії нищать свої авто, жінки ламають підбори, а діти падають і б’ють лікті та коліна.

– У цьому будинку я мешкаю з 1973-го, – розповідає Світлана Йосипчук. – Відтоді не пам’ятаю, щоб хоч раз ремонтували дорогу у дворі. Хоча загалом тут дуже комфортно.

Директор ТОВ КК “Коменерго-Тернопіль” Ігор Кравець тоді пообіцяв кореспондентові взяти проблему “на особистий контроль”. Проте, як каже жителька будинку пані Оксана, у дворі досі нічого не зробили.

– Дорога ще гірше розбита. Тепер розтанув сніг, там жах, що робиться, – додає жінка.

Люди мають самі подбати про ремонт

У Тернополі капремонту потребують будинки, яким вже по кілька десятків років. У редакцію не раз зверталися люди з вул. Глінки, 4, Камінної, 5 та Веселої, 24. У тих будинках ремонту потребують фасади. Адже з них облітає штукатурка та на стінах з’явилися тріщини. Втім, наразі проблему вирішити не вдалося вирішити.

Приміром, у жовтні шматки штукатурки, що відлетіли від стіни триповерхівки на Веселій, травмували Дарію Бучинську. Тоді мало не постраждав її шестирічний внук.

– Слава Богу, Миколка встиг відскочити, а мені уламок упав просто на голову, – розповіла тернополянка.

У будинку на вул. Веселій, 24 дійсно треба провести капремонт, кажуть у ПП “Обнова”, на балансі якого перебуває триповерхівка. Причому такого ремонту потребують багато будинків у районі Старого Парку. Втім, в обов’язках жеку – лише поточні роботи. Капітальних робіт контори не проводять. Тож людям порадили писати заяву у міськраду.

Тоді ще міський голова Роман Заставний порадив тернополянам не сидіти склавши руки, а самим подбати про вигляд дому.

Довідка

Аби оперативніше вирішувати проблеми читачів, редакція просить звертатися за телефоном 43-00-50 або писати на електронну скриньку: tsebrij@gmail.com.

Коментарі вимкнені.