На Тернопільщині планують створити електронну митницю

Електронну митницю планують створити на Тернопільщині, – повідомляє TV-4. Повний перехід на електронне декларування товарів значно спростить цю процедуру та зекономить час не лише працівникам митниці, а й підприємцям, які заповнюватимуть декларацію на робочому місці в електронному вигляді, переконані у Тернопільській митниці.

Аби прискорити товарообіг через кордон України, ще минулого року скоротили час митного огляду товару до двох годин у випадку, якщо кількість товарів не більша десяти. На практиці така система діє у майже дев’яноста відсотків випадків, кажуть митники. У решті – час збільшує проведення митних процедур чи дослідження товару поза митницею, що дозволено відповідним наказом Держмитслужби України. Наступним кроком програми “Обличчям до людей” має стати запровадження електронного декларування товару. Коли саме воно запрацює, поки невідомо.

“Планується повністю перейти на систему електронного декларування. Це така позиція державної митної служби. Я не готовий сказати, скільки вона буде реалізовуватись, бо це теж треба час, але такий напрямок є”, – розповідає начальник Тернопільської митниці Володимир ТИТОР.

Перехід на електронне декларування дозволить заповнювати вантажно-митні декларації в електронному вигляді та відсилати їх до Державної митної служби інтернетом. Так само після проходження деклараціями відповідного контролю підприємець отримає повідомлення, що вантаж перетнув кордон і буде доставлений йому через 2-3 дні. Позитивними вважають на Тернопільській митниці і деякі зміни в Податковому кодексі України, зокрема збільшення кількості операцій, звільнених від оподаткування.

“Ця пільга є дуже актуальна для наших сільськогосподарських товаровиробників. Бо вони як імпортують елітні сорти насіння, то звільняються від оподаткування… Це такі як пшениця, суміш пшениці і жита, жито, ячмінь, овес, кукурудза, просо, тільки насіння гречки попадає під оподаткування”, – розповідає  начальник відділу адміністрування митних платежів Тернопільської митниці Галина БОРУК.

Коментарі вимкнені.