На Землі почалася сильна магнітна буря

6 квітня, на Землі почалася сильна магнітна буря.

Як повідомляє РІА Новости із посиланням на дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), індекс геомагнітних обурень Kp досягнув позначки 6, на одиницю більше за мінімальну позначку, яку прийнято вважати бурею.

На 17:00 за київським часом рівень магнітних обурень досягнув червоної зони. Нині індекс Kp, що характеризує геомагнітну активність, вже досягнув значення 6. У цій шкалі є 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 – обуреній, а рівні з 5 по 9 – магнітним бурям п’яти класів.

За словами співробітника Лабораторії рентгенівської астрономії Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН) Сергія Богачова, магнітна буря може протриматися цілу добу, оскільки вона викликана виключно потужним викидом плазми на Сонці.

“Це був тривалий корональний викид, який розпочався в ніч на 2 квітня. Він йшов з південної півкулі Сонця, і хоча він летів у площині земної орбіти, але йшов не прямо на Землю”, – сказав Богачов.

Обурення в магнітосфері Землі – магнітні бурі – виникають під дією потоків сонячної плазми, заряджених часток, викинутих Сонцем. Частки, “ударяючись” об магнітосферу, заставляють її коливатися, що може викликати перебої з радіозв’язком.

Нагадаємо, на початку березня на Землі також спостерігалася магнітна буря, спровокована викидом плазми на Сонці.

Коментарі вимкнені.