“Наша Україна” може мати успіх тільки в Тернополі, – експерт


фото: gazeta.ua

“Наша Україна” не має жодних перспектив на наступних парламентських виборах.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько.

“Єдиний регіон, де вона може мати певний успіх – це лише три області Галичини(Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська – через те, що там точиться жорстка конкуренція між “Батьківщиною” та “Свободою”. В цих умовах встрягти у серйозну боротьбу і сподіватися на те, що можна загалом подолати обмежувальний бар’єр тим паче, що більшість Партії регіонів ініціює його підвищення з 5% до 7% взагалі було б вельми наївною річчю”, – переконаний політолог.

Характеризуючи нинішню ситуацію у партії “Наша Україна”, Антон Фінько зазначив, що на сьогоднішній день ця політична сила являє собою “тіло, яке не підлягає реанімуванню в загальноукраїнських масштабах жодним чином”.

За його словами, навіть в разі якщо президент Віктор Ющенко очолить виборчий список, “нашоукраїнці” не мають жодних шансів подолати 5%, а, тим паче 7% бар’єр.

“Ці заяви є швидше результатом конкурентної боротьби за керування партією, яка триває у “Нашій Україні”. В даному разі та чи інша група намагається використати ім’я Ющенка заради посилення особистих позицій всередині партії”, – додав Антон Фінько.

Як пояснив експерт Віктор Ющенко належав до харизматичних політиків.

“З часом він зіткнувся з таким явищем як рутинізація харизми. Харизма – це така річ, яку можна втратити, однак не можна відновити. А єдиним ресурсом для “НУ” був Віктор Ющенко”, – додав Антон Фінько.

Експерт також нагадав, що під час президентської кампанії та виборів 2006 року партію Ющенка активно підтримували на Заході.

“Сьогодні неможливо уявити собі ані серйозної зовнішньої підтримки, ані підтримки українських олігархів, яким було б цікаво вкладати гроші в проект, що зможе подолати виборчий бар’єр лише після того, як настане царство Боже на землі”, – підкреслив політолог.

При цьому політолог не виключає, що окремі “нашоукраїнці” можуть пробитися до парламенту по мажоритарних округах.

Раніше екс-президент Віктор Ющенко не виключив своєї участі у парламентських виборах 2012 року.

 

Коментарі вимкнені.