Новий закон про вибори передбачає монополію однієї партії

Кандидати в народні депутати по мажоритарних округах не зможуть врахувати у своїх програмах проблеми конкретних регіонів, тому що в новому законі про вибори передбачено формування мажоритарних округів за 90 днів до виборів, і при цьому законопроект зобов’язує мажоритарних кандидатів надавати виборчу програму за ті ж 90 днів до виборів.
Про це заявив депутат Дніпропетровської міськради  Сергій Жуков, коментуючи оприлюднений на сайті Міністерства юстиції проект закону про вибори до парламенту.
«Якщо мажоритарний депутат не знає, на якому окрузі він буде балотуватися, його програма буде винятково популістською. Кандидат у депутати просто не зможе врахувати проблеми регіону і йому доведеться обмежитися загальними фразами. Таким чином, реальні програми зможуть представити тільки політичні партії, тому що ні один мажоритарний кандидат не зможе написати конкретну виборчу програму для свого округу за один день », – прокоментував законопроект член комітету Дніпропетровської міськради з питань депутатської етики, законності та зв’язків з громадськістю Сергій Жуков.
Також він  зазначив, що подібна законодавча норма дасть привілеї депутатам від Партії регіонів.
«Фактично, ця норма закону розрахована на« своїх », на« регіоналів », які будуть знати заздалегідь про сформовані округи. Усі інші, ризикуючи не вкластися в терміни подачі документів, будуть змушені формувати виборчі програми в найбільш стислі терміни. Таким чином, Партія регіонів спробує встановити монополію, в тому числі за рахунок мажоритарних кандидатів», – підкреслив він.
Раніше Сергій Жуков заявляв, що новий закон про вибори передбачає перехід на новий етап розвитку виборчого права – фінансовий. Також депутат міськради звернув увагу на те, що виборчі комісії матимуть право відмовити в реєстрації кандидатові при наявності будь-якої, навіть несуттєвої, помилки в тексті поданих ним документів.
Крім цього, згідно із законопроектом, прохідний бар’єр для партій підвищено до 5% з нинішніх 3%, а з бюлетенів для голосування виключена графа «Не підтримую жодного кандидата». Також передбачена заборона на участь у виборах блоків.

Коментарі вимкнені.