Новий законопроект про вищу освіту передбачає хабарництво при вступі до ВНЗ

Новий проект закону “Про вищу освіту” Міністерства освіти й науки, молоді та спорту України пропонує узаконити безконтрольне і необмежене збільшення плати за навчання студентів-контрактників та скасувати прив’язку плати за навчання та за надання додаткових освітніх послуг до грошової одиниці України – гривні. Про це повідомили у Всеукраїнській молодіжній громадській організації “Фундація регіональних ініціатив”, зазначаючи, що у новому законопроекті Міністерство освіти й науки, молоді та спорту України мінімально врахувало попередні вимоги студентства і доповнило документ новими загрозами.

Документ також зберігає кількісний критерій при визначенні статусу університетів – тільки тепер він полягає не у кількості студентів, а у кількості спеціальностей, напрямків підготовки та вчених рад, які, відповідно, затверджує міністерство освіти. Профільне міністерство також вилучило норму про можливість студентів вступати на перший курс на безоплатній основі на дистанційну (заочну), вечірню та екстернатну форми навчання. Вилучена й норма про погодження призначення заступника декана, проректора, які відповідають за роботу із студентами, з органом студентського самоврядування.
Як стверджують у ВМГО “Фундація регіональних ініціатив”, теперішня редакція статті проекту, яка відповідає за вступ до вищих навчальних закладів, передбачає повернення високого рівня хабарництва в школи та ВНЗ під час вступу.
Нагадаємо, 31 січня у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі студентські та молодіжні організації влаштували акції протесту проти ухвалення законопроекту №7486-1 “Про вищу освіту”. А 28 лютого студенти протестували проти всіх законопроектів “Про вищу освіту”, які містили дискримінаційні норми щодо молоді. І вже 10 березня законопроект №7486-1 був відкликаний його авторами.

Коментарі вимкнені.