Покоління «87» завойовує тернопільську літературу

Уже третя персональна поетична збірка від учасників літературної студії «87» імені Юрія Завадського побачила нещодавно світ. Першою стартувала Наталя Голодюк зі «Шовком. Варіаціями матерії», яку дівчина репрезентувала в «Козі», другою — Марта Томахів і її «*». А напередодні Дня сміху, 31 березня, «видавничу епопею» продовжив автор славнозвісної в студентських літературних колах пісеньки «Дівчинка Дмитро».

Василь Колісник — актор молодіжного тернопільського театру «Калейдоскоп», літстудієць «зі стажем» — у прес-клубі газети «Вільне життя плюс» за підтримки молодіжного клубу «Квадратний сантиметр» представив публіці збірку «21». Назва має подвійне тлумачення. З одного боку — це жартівливе відзначення автором свого віку. З іншого, як висловився Василь Колісник, символічне тлумачення цифр: «Уявіть дві гітари. Грає кожна з них, але мелодія виходить одна. Зрештою, ви й самі це відчуєте, коли прочитаєте вірші».

Спочатку про колегу розповідали літстудійці Юрій Матевощук і Богдан Боденчук. А потім під акомпанемент гітар і скрипки колег із театру «Калейдоскоп» літератор читав у ролях вірші разом зі своєю дівчиною Христиною Буртняк, розповідав про творчі експерименти, перші вірші, проекти, згадував про нічні творчі посиденьки і дякував друзям, рідним за допомогу у виході та представленні збірки. А потім були квіти: «калейдоскопічні» — від колег по акторському ремеслу, білі — від одногрупників, а букетик провісників весни отримала муза Христина Буртняк.

На цьому презентація видавничих новинок літстудії «87» не завершується. Найближчим часом свої збірки представлять тернополянам Юрій Матевощук і Марта Томахів.

Олеся Якушко.

Зі збірки «21»

наша розмова — копійки

говори зі мною,

дихай цим часом,

мрій про щось

я купувала йому цигарки,

а сама курила дві, коли він ще спав

інколи ми говорили про все,

співали одночасно в телефонну трубку,

прощалися сонні над ранок

вона купувала мені цигарки,

а сама курила дві, коли я ще спав

ціни нема для всіх,

мрії не продаються,

не здаються в оренду,

не добиваються силою

про що ти мрієш

про цигарки

Коментарі вимкнені.