Поради від тернопільських фахівців: як діяти при розливі ртуті

Після випадків розливу ртуті у під’їздах багатоповерхівок Тернополя у 2008 році, які набули неабиякого розголосу, люди впадають в паніку, розбивши навіть звичайний медичний термометр. Телефонують на «101», викликають рятувальників. Як поводитися у таких випадках мешканцям і чи зобов’язані виїздити підрозділи МНС на схожі виклики, ми поцікавилися у фахівця за напрямком — начальника відділу цивільного захисту Управління МНС України в Тернопільській області Ігоря Греси.

Пане підполковнику, будь ласка, для тих хто ще можливо не знає, розкажіть, що собою являє ртуть і чому її варто остерігатися?
— За своїм зовнішнім виглядом ртуть — рідкий метал сріблисто-білого кольору, при легкому ударі поділяється на дрібні кульки. Ртуть випаровується при кімнатній температурі. Пари ртуті і її сполуки дуже отруйні. Попадаючи до організму через органи дихання ртуть акумулюється і залишається там на все життя. Вдихання парів ртуті протягом тривалого часу призводить до хронічного отруєння.

— Які симптоми можуть свідчити про отруєння?

Ознаками отруєння є зниження працездатності, швидка втомленість, послаблення пам’яті, головні болі; відмова роботи нирок, загальне отруєння; в окремих випадках можливі катаральні проявлення з боку верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясен, легке тремтіння рук, схильність до проносу.

— Тремтіння рук може виникнути через паніку від розбитого термометра. Чи шкідливий вміст ртуті у звичайному термометрі для вимірювання температури тіла?

— Концентрація парів в побутових приміщеннях після розбитого термометра не перевищує допустимої. Гостре отруєння організму розвивається при вдиханні парів ртуті тривалий час або при прямому потраплянні ртуті в шлунково-кишковий тракт людини. Проявляється воно не раніше ніж через 8 годин.
Є встановлена допустима концентрація парів ртуті для житлових, дошкільних, учбових, робочих приміщень – 0,0003 мг на метр кубічний.

— Розкажіть, як потрібно поводитися з розбитим термометром.

— В першу чергу слід вивести з приміщення усіх людей та прочинити настіж вікна. Медичною грушею зібрати кульки ртуті та помістити їх у скляну банку з розчином 2-х грамів перманганату калію на 1 літр води. Дрібніші кульки на папір можна зібрати щіткою. Усе скидати у банку. Банку щільно закрити кришкою та поставити в безпечне місце без доступу до нього дітей. Якщо ртуть була на доріжках, килимках — зібрати їх і витрясти після проведеного механічного збору ртуті. Використовувати пилосос при збиранні ртуті категорично заборонено, адже пари ртуті потраплятимуть у повітря. Промити підлогу в місцях, де була ртуть мильно-содовим розчином. Він готується так: до 10-ти літрів води додають 400 грамів мила та півкілограма кальцинованої соди. Якщо немає вдома кальцинованої соди забруднені місця можна промити таким же розчином перманганату калію, котрий готували для банки. Якщо наступили на ртуть, то обов’язково треба вимити міцним, майже чорним, розчином марганцівки підошви взуття. Опісля звернутися із письмовою заявою в райдержадміністрацію, міську, селищну чи сільську раду та санепідемстанцію, щоб здати зібрану механічним способом ртуть. Через добу промити підлогу чистою водою.

— Яким чином може захистити себе людина, що збирає ртуть?

— Органи дихання під час збирання ртуті треба захистити хоча б вологою марлевою пов’язкою.

— Побутує думка, що ртуть із розбитого термометра повинні зібрати та відвести на утилізацію рятувальники. Чи варто телефонувати на «101» у таких випадках?

— До рятувальної служби телефонувати звичайно варто. Там наші диспетчери нададуть усі необхідні поради, заспокоять мешканців про відсутність загрози при дотриманні наданих їм рекомендацій. Але, слід наголосити, що рятувальні підрозділи не виїжджають на такі виклики.
При отриманні інформації про розлив металевої ртуті в житлових приміщеннях внаслідок механічного пошкодження медичного термометра ми доводимо її до чергового райдержадміністрації, міської ради, а також до чергового районної чи міської санепідемстанції. Контролюємо виїзд на місце події представників райдержадміністрації, міськвиконкому чи селищної ради.

— Що робити, якщо ртуті розлито більше, ніж у термометрі?

У таких випадках треба негайно викликати фахівців МНС за номером телефону 101.
Якщо ртуть виявили у квартирі, необхідно взяти документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі, пересвідчитися, що вимкнуті електрика, газ та швидко покинути приміщення. Адже боротьба з великою кількістю ртуті та її парів дуже складна і тривала.
Якщо ртуть виявили, як це було у 2008-му році на сходовій клітці, необхідно зачинитися у власних квартирах і чекати подальших вказівок фахівців, які працюватимуть на місці. За необхідності, після збору ртуті та проведення заходів з демеркуризації, можлива евакуація.
Якщо ж розлиту ртуть хтось побачить на вулиці, то потрібно обмежити доступ до місця інших, позначивши його. У всіх випадках обов’язково повідомляти Управління МНС.
Розмовляла Оксана Чмиленко

Коментарі вимкнені.