Проблеми ЗНО-2011: пошта, затягнута перевірка та різна складність тестів

У Громадянській мережі “Опора” заявляють про недостатньо продуману доставку сертифікатів абітурієнтам та більш розтягнуту в часі перевірку робіт абітурієнтів порівняно з минулим роком.
На прес-конференції голова правління громадянської мережі Ольга АЙВАЗОВСЬКА сказала, що загалом спостерігачі «Опори» у 2011 році відзначили доволі якісний рівень організації тестування і більш дисципліновану поведінку його учасників. Абітурієнти в меншій мірі відволікалися на допоміжні засоби і концентрувалися на змісті тестів.
Таким чином, у рази зменшилася кількість анульованих робіт на підставі порушень процедури проходження ЗНО з боку його учасників.
Разом з тим, в «Опорі» відзначили наявність цього року неординарних організаційних проблем. Серед них актуальними є, наприклад, недостатньо ефективна форма доставки сертифікатів ЗНО через «Укрпошту». Без цього документа абітурієнт не може потрапити на пункт тестування і взяти участь у випробуваннях. Зафіксовано випадки, коли сертифікати залишалися неврученими абітурієнтам.
Також серед проблем – більш тривала перевірка робіт порівняно з минулим роком, коли оцінювання бланку відповідей групи «А» (виключно закриті питання) тривала близько 7 днів. Цьогоріч – від 10 днів до двох тижнів.
Актуальним є також нарікання абітурієнтів на різну складність тестів з української мови і літератури, що були запропоновані учасникам ЗНО під час першої та другої сесій.
Визначаючи  ж найбільші ризики вступної кампанії, яка офіційно стартує 1 липня, експерти звернули увагу на можливі порушення під час процесу зарахування студентів, особливо – при посуванні рейтингового списку абітурієнтів. Минулого року це стало одним з найбільш корупційно чутливих елементів вступної кампанії. Хоча умови прийому більш чітко визначили порядок зарахування та оприлюднення до трьох обновлюваних рейтингових списків, залишається загроза щодо маніпуляції їхнім змістом і доступом до інформації щодо звільнених місць обмеженого кола осіб.

Коментарі вимкнені.