Продуктивність праці українського працівника в 4 рази нижча від європейського, а заробітна плата – у 20 раз нижча

Більше 10 років поспіль заробітна плата на Тернопільщині найнижча в Україні. У свою чергу, українці отримують найменше у Європі. У гіршому, ніж ми, становищі тільки молдавани. Таку сумну статистику пригадали у Тернополі напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначають 7 жовтня.

Андрій Присяжний, голова Тернопільської обласної ради профспілок: «Ми провели прості підрахунки, що продуктивність праці українського працівника в 4 рази нижча від європейського, а заробітна плата – у 20 раз нижча».

2694 гривні була середня заробітна плата в Україні у серпні цього року. Проте у Тернополі цей показник із київським суттєво різниться. Якщо у столиці середня зарплата перевалила за чотири тисячі, то у «файному місті» вона не дотягує й до двох. Загалом по Україні бідних – трохи більше 24 відсотків, а в Тернопільській області цей показник перейшов бар’єр у 37%.

Валерій Косс, голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення: «Заробітну люди плату повинні отримувати достойну, тому що хороший спеціаліст на низькій зарплаті не втримається. Ми хочемо хороших послуг».

Володимир Зюлковський, заступник Головного державного інспектора праці Тернопільської області: «Недотримання розмірів мінімальної заробітної плати стало типовим явищем сьогодення. А особливо в тій частині, коли працю оцінюють не як кваліфіковану, а просту – некваліфіковану працю».

Знову про працю та злидні в Україні згадають 17 жовтня у День боротьби з бідністю – у Києві профспілки проведуть акцію «Профспілки проти бідності», – повідомляє ІНТБ.

 

Коментарі вимкнені.