Провоохоронці безпідставно затримали водія та без пояснень утримували близько шести годин, – стверджує підприємець

Підприємець Віталій Михайловський стверджує, що провоохоронці безпідставно затримали його водія та без пояснень утримували близько шести годин. Правоохоронці ж зазначають, що в день інциденту чоловік не мав жодних претензій. І чому вони з’явилися зараз — не розуміють

Двічі за тиждень затримували правоохоронці транспорт Віталія Михайловського. Перевозили ним свиняче м’ясо, – пише «20 хвилин».

Спершу зупинили спецавто з півтори тоннами свіжини, але за три години відпустили. Наступного разу протримали шість годин і водія, і власника. 300 кілограмів м’яса, яке вони перевозили, частково зіпсувалося. Такі дії — протизаконні вважає підприємець.

“Заламали руки, заштовхали в авто”

Віталій Михайловський у м’ясному бізнесі більше 15-ти років. За цей час проблем із міліцією не мав, аж до січня 2011-го.

Перший випадок стався 10 січня. Тоді автомобіль ГАЗ обладнаний “термобудкою”, зупинив на КПП у Збаразькому напрямку автоінспектор, – пригадує пан Михайловський. – Безпричинно протримав три години й відпустив, нічого не пояснивши.

Власник не став скаржитися, сподіваючись, що це — просто неприємний випадок, який не повториться. Але помилився.

На вулиці Текстильній 17 січня працівники ДАІ знову зупинили мого водія, але уже на автомобілі ВАЗ, – продовжує Віталій Михайловський. – В машині було 300 кілограмів м’яса, яке я планував частково роздати родичам, а частково використати до свят. Годину інспектор намагався виявити технічні несправності, невідповідність із документами, але марно. Тоді викликав відділ з боротьби з економічною злочинністю. У складанні акта затримання водія як фізичної особи, акта затримання авто і продукції, яка в ньому, відмовили. Водієві заламали руки, заштовхали в своє авто, а за кермо ВАЗа сів інспектор.

Боїться повторення

Доставили водія та автомобіль із м’ясом у міський відділ міліції, продовжує чоловік.

– Я туди приїхав, просив зустрічі з начальником міськвідділу, – веде далі підприємець. – Але марно прочекав півтори години. Ніхто мені не пояснив, які претензії є до водія, до транспорту, до мене, до м’яса врешті-решт. Розумієте, це свіже, ще тепле м’ясо. В замкненому просторі воно запарюється. Зупинили авто близько 15.30 години, а з міліції відпустили після 21.00.

Чоловік стверджує, що в нього вимагали написати розписку, що до працівників міліції він претензій не має.

Я порадився з юристом і написав, бо не випустили б, – зауважує пан Віталій. – Проте наступного дня таки вирішив шукати правду. М’ясо стало далеко не першої свіжості, з’явився неприємний присмак та “душок”. Боюся, що подібне повториться. Виникає враження, що все це влаштували, аби поласувати м’ясом на Святвечір. Зупиняють, затримують і поки не візьмуть своєї мзди — не відпускають. Але від мене хабарів не дочекаються.

Чоловік написав скаргу начальнику обласної міліції. Після відповіді керівництва міліції чоловік вирішить, чи звертатися в прокуратуру.

“Претензій до міліції не мали”

Якщо все було дійсно так, як розповідає чоловік, то його права таки порушили, вважає тернопільський юрист Василь Когут. Адвокат зазначає, що розписки підприємцю не варто було підписувати, якщо претензії він таки має.

Коли зупиняє автоінспектор, він повинен назвати причину зупинки, а потім уже може тримати навіть годину, якщо перевіряє технічний стан автомобіля і документи. На це справді потрібен час, – пояснює пан Когут. – Також можна вважати прийнятним і те, що транспорт та водія доставили у міськвідділ міліції для з’ясування обставин. Хоча б того – чи м’ясо не крадене. Але якщо приїхав власник, який міг довести, що воно його — шість годин на це не потрібно. Найбільше порушення, яке мало місце, це те, що правоохоронці не задокументували факт затримання водія, автомобіля і товару.

Скаргу чоловіка розглянуть, зазначають у міліції. Правоохоронці кажуть, що не зовсім розуміють дії чоловіка, котрий не мав жодних претензій до них у день інциденту.

Працівники ДАІ змушені були перевірити водія приватного підприємства, який не надав правоохоронцям жодних підтверджуючих документів на перевезення свинини, – пояснюють у відділі зв’язків з громадськістю обласної міліції. – Міліціонери доставили водія у міський відділ міліції для перевірки законності перевезення м’яса. Співробітники підрозділів державної служби боротьби з економічною злочинністю та ветеринарної міліції провели перевірку. Запросили для цього і власника підприємства. Після надання детальних пояснень та пред’явлення накладної на товар водія та власника відпустили. Претензій до дій працівників міліції вони не мали.

Результати розгляду скарги чоловіка начальником обласної міліції ми опублікуємо в наступних номерах.

Коментарі вимкнені.