Рік Януковича після виборів

Рік тому відбувся другий тур голосування на президентських виборах. Цей день став кульмінацією у гострій боротьбі між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем, яку виграв останній. Він, за оцінками експертів, протягом року змінив ситуацію в державі. Віктору Януковичу вдалося отримати реальні важелі впливу на політику і економіку та припинити суперечки між президентською та урядовою гілками влади. Водночас, діяльність чинного Президента поставила Україну на межу між демократією та авторитаризмом, відзначають експерти.

Президент України Віктор Янукович, звернувся до депутатів Верховної Ради підчас відкриття чергової сесії. У своїй промові він, зокрема, підбив підсумок своєї роботи протягом останнього року.

«Нам разом вдалося стабілізувати ситуацію, в тому числі у владі, консолідувати усі її гілки і працювати спільно. Переконаний, що ця практика буде збережена. Ми будемо продовжувати реформування законодавства, завдяки чому, Україна остаточно візьме курс на модернізацію нашого суспільства та на формалізацію відносин з Європейським Союзом», – заявив Янукович.

ЄС та США змінюють ставлення до української влади

З боку Європейського Союзу почастішали лунають критичні зауваження щодо дотримання українською владою демократичних принципів. Так президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що в Україні відбувається вибіркове застосування кримінального правосуддя владою стосовно опозиційних політиків. Адже нині в Україні розслідуються 18 кримінальних справ порушених проти чиновників попереднього уряду, зокрема і екс-прем’єр міністра Юлії Тимошенко. Раніше про подібні враження щодо застосування вибіркового правосуддя говорив заступник Держсекретаря США з питань демократії та прав людини Томас Меліа, а єврокомісар із розширення та сусідства Штефан Філе підчас візиту в Україну, заявив, що розділяє ці враження.

«Якщо йдеться про враження (про вибіркову юстицію) то я дійсно його поділяю. Я порушував це питання під час зустрічей, зокрема, із Президентом України ми приділили цьому питанню багато часу. Що буде, коли вже не йтиметься про враження або сприйняття, то я не хотів би зараз говорити про цю проблему», – зазначив єврокомісар.

За рік президентства Віктора Януковича Україна в рейтингу свободи слова впала на 42 позиції, посівши 131 місце, одразу за Іраком, повідомила організація «Репортери без кордонів». А американська неурядова організація «Freedom House» ще рік тому визнавала Україну вільною країною, тепер же – частково вільною.

Президенти на пострадянському просторі тяжіють до авторитаризму ¬ – експерт

Керівник Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що утиски демократії, констатовані представниками Західного світу, є наслідками налагодження роботи інститутів влади, про яке говорив Віктор Янукович перед парламентаріями.

«Відбулася не просто консолідація влади, а перехід до президентської форми правління. Тому у нас немає зараз конфлікту між президентською та урядовою гілками влади. І це позитив, порівняно з тим, що було у 2005-09 роках. Але на пострадянському просторі президентські режими тяжіють до авторитарних проявів. За багатьма ознаками режим демократичний, але з авторитарними тенденціями», – зауважив Фесенко.

Водночас, на думку політолога, Віктор Янукович воліє зберегти за Україною статус демократичної країни, оскільки в ролі невиїзного політика, на кшталт президента Білорусі Олександр Лукашенка, він почуватиметься некомфортно.

Коментарі вимкнені.