Щоб зберегти у Тернополі «Калиновий бескид», люди перекрили проїжджу частину

Щоб зберегти у Тернополі «Калиновий бескид», люди перекрили проїжджу частину. У такий спосіб мешканці будинків на Коллонтая та Острозького опротестували рішення міської влади знищити сквер і на його місці зробити проїзд. Тернополяни вважають, що дорогу облаштовують на прохання власника супермаркету, який нещодавно збудували біля бескиду.

Ірина Бенч, мешканка будинку на вул. Коллонтая, 2: «Нас попереджали, коли будували цей супермаркет, що згідно проектної документації, заїзд у супермаркет буде з вулиці Живова. Тепер, коли вже побудували цей супермаркет, стало зрозуміло, що з людьми вже можна не рахуватися. І тепер хочуть знести цей сквер. Приходить нова влада – вона нарікає на попередню владу. Власне, попередня влада садила цілий сквер, тут мав бути калиновий гай. І на сьогоднішній день навіть рубати цей калиновий гай, мені здається, є неморально, неетично. І взагалі, про яку екологію можна говорити, коли поруч вулиця Острозького, автовокзал, базар. І всім цим ми дихаємо».

Минулого місяця мешканці прилеглих до бескиду будинків уже проводили збори за участю представників Тернопільської міської ради. Тоді посадовці переконували людей, що проїзд передбачений Генеральним планом міста. Хоча представлений громадянами документ свідчив про протилежне. На чергову зустріч, розповідає мешканка одного з будинків на вулиці Острозького Наталія Сиротюк, запросили керівників міста, області та ще кількох депутатів. Але цього разу ніхто з посадовців взагалі не прийшов – за винятком тоді ще одного із заступників мера Петра Ландяка, який повідомив, що до цієї справи ніякого відношення не має.

Наталія Сиротюк, мешканка будинку на вул. Острозького: «Кажу: «Олексію Петровичу (Кайда, голова Тернопільської обласної ради. – ІНТБ), доки я буду отак бігати через ваше «бажання» помогти?» То ж «Свобода» пообіцяла зробити дорогу. Питаю його: «Доки це буде? Ви можете прийти, людям сказати щось в очі?». – «А я, як захочу, то прийду». Мовляв, що «я не прийду». «Добре, – кажу. – Я вас завезу на телебачення в Київ». – «Я також туди не піду». – «То я про вашу «Свободу» всім в Україні розповім, щоб її просто не було». Я вже не маю слів».

Петро Ландяк, екс-перший віце-мер Тернополя: «Міського голови немає, є виконуючий обов’язки (Ігор Турський, секретар міськради. – ІНТБ). До його компетенції входило розпорядитися, хто сюди приїде: чи заступник по будівництву, чи начальник архітектури. Хто саме – я не знаю. Я за це не несу відповідальності. Але я прийшов лиш тому, що було персональне запрошення. І на завершення, щоб ми просто менше говорили (звертаючись до людей. – ІНТБ): із завтрашнього дня я вже не працюю на роботі. Я подав заяву на відставку».

Вдалось тернополянам поспілкуватися лише з депутатами, які на запрошення людей все-таки відгукнулися. Розібравшись у ситуації, обранці стали на захист громади. Посадовці порадили мешканцям, як діяти в ситуації, що склалася. А депутат міської ради від партії «Фронт Змін» Петро Гринчишин особисто звернувся до влади з проханням скасувати рішення виконавчого комітету про облаштування проїзду, яке, за його словами, прийняте з порушенням усіх вимог.

Петро Гринчишин, депутат міськради («Фронт Змін»): «У нас є два варіанти: якщо вони приймуть, прислухаються до рішення і скасують рішення – це, зрозуміло, задовольнить громаду. І вони тоді не будуть отак нахабно робити, як зараз роблять. Другий варіант: якщо вони цього не роблять, а дадуть офіційну відповідь, то я, як депутат, маю можливість звернутися в прокуратуру міста, області та Генеральну прокуратуру. Далі ми маємо право звернутися в суд».

Олена Дзюбак, депутат міськради («Партія регіонів»): «Я так само підтримую всіх мешканців будинків. Тому що до мене так само зі зверненням звернулась пані Наталя. Я так само хочу на сесії міської ради оприлюднити це все, що ми тут обговорюємо. Тому що не мають вони права робити тут дорогу, це однозначно. Оскільки отримали папери ще з Києва, і наш Президент та інші (державні установи. – ІНТБ) так само підписали документи, що тут немає бути дороги – значить її не має бути».

Петро Ландяк, екс-перший віце-мер Тернополя: «Піднімайте документи, як було по проекту будівництва цього супермаркету, коли мала бути організована схема руху транспорту і так далі. Добивайтеся скасування рішення виконкому – ви маєте на це право».

Захищаючи свої інтереси, мешканці пройшли чимало установ, де їм повідомили, що облаштування проїзду на вулиці Перля, де зараз сквер, забороняється, – розповідає Наталія Сиротюк. На підтвердження цього жінка має усі необхідні документи, зокрема – офіційна відповідь державного інституту проектування міст «Діпромісто», яку вона зачитала привселюдно.

Наталія Сиротюк, мешканка будинку на вул. Острозького (зачитує документ): «Не передбачений проїзд масового пасажирського транспорту, а тільки проїзд для обслуговування пожежним, медичним транспортом. Таким чином, влаштування проїзду, непередбаченого містобудівною документацією, тобто Генеральним планом міста Тернополя, та в разі наявності відповідним детальним планом території є порушенням законодавства. Враховуючи зазначене, створення комісії для заборони облаштування проїзду в разі, якщо цей проїзд не передбачений містобудівною документацією, тобто Генеральним планом, є недоцільним».

Мешканці розповідають, що вже неодноразово писали звернення в Тернопільську міську раду з проханням скасувати рішення виконавчого комітету щодо облаштування проїзду. З цього часу пройшло вже кілька місяців, а офіційної відповіді на заяву людям так і не надали. Такими своїми вчинками влада відкрито порушує вимоги законодавства, каже депутат міськради Петро Гринчишин. Тому він порадив мешканцям звернутися в прокуратуру.

Петро Гринчишин, депутат міськради («Фронт Змін»): «Проектну документацію на цю дорогу, згідно рішення виконавчого комітету, має розробляти управління житлово-комунального господарства. Мені здається, що управління житлово-комунального господарства має інші задачі: по ремонту вулиць Живова, Острозького. І витрачати гроші на проектну документацію по цій вулиці – це не те, що недоцільно, – це, м’яко кажучи, грубо по відношенню до всіх жителів Тернополя. У Тернополі є маса інших проблем. Влада ігнорує звернення громадян. І тому ми написали звернення в прокуратуру міста для того, щоб притягнути винних до відповідальності, так як вимагає цього чинне законодавство».

Нагадаємо, що «Калиновий бескид» у Тернополі міська влада попереднього скликання облаштувала у квітні 2008 року. Крім висадження кущів, на бескиді зробили водовідведення, відремонтували підпірні стінки. У той час тернопільський бескид був єдиним калиновим куточком такого типу в Україні, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.