Щоб знятись у фільмах Дереха, треба переспати з режисером

Короткометражне тернопільське кіно презентували 3 листопада у книгарні «Є». Фільми знімали Віталій Дерех та Юрій Суходоляк. На презентацію прийшло більше 40 шанувальників. Серед глядачів також були актори, які знімались у цих відео. Люди жваво розпитували про сюжет та техніку зйомки.
Теми фільмів переважно соціальні.
– В основу стрічки про дівчину, яка страждала на анорексію, лягла реальна історія, – каже Юрій Суходоляк, – моя знайома розповідала, що та дівчина їсть раз на тиждень. Вона прокидається, причісується, гарно одягається – щоб поїсти. Так проходить її вихідний день.
Фільм про людську байдужість «Не рипайся» знімали минулого року в людних місцях Тернополя. Віталій Дерех каже, що на відміну від цього кіно, люди у Тернополі небайдужі. Під час зйомок до них підходили перехожі і навіть міліціонери.
– Що потрібно, щоб знятись у фільмі, – питає хтось із залу
– Як що? Переспати із режисером, – жартує пан Дерех.
Стрічка «Мій мисливець» перемогла на Всеукраїнському конкурсі «Кілька хвилин». Однак, участі у відомих кіно-фестивалях хлопці не брали. Пан Дерех розповів, що роботи на фестиваль Молодість не подавали через кошти. Участь у фестивалі обійшлась би у 800 євро.
– А бюджет однієї картини – десь 10-15 євро, – говорить Віталій, – То що краще, подати одну роботу на фестиваль, чи зняти 8 на ті гроші?
На думку Віталія Дереха, їхнє кіно для вузького кола людей, бо для загалу знімають чимало фільмів іншого спрямування.
– Мені найбільше сподобався фільм «Коли я йтиму по зелених луках», – каже дівчина у залі, – це фільм про те, як людина будь-що хоче покінчити з життям.
Юрій та Віталій запросили тернополян шукати їх у соціальних мережах та приєднуватись до зйомок у якості акторів.

Зоряна Биндас
Відео: Святослав Журовський

Довідка: Віталій Дерех, за фахом журналіст. Працює у місцевій газеті. Одночано знімає короткі фільми. Фільми транслювалися та перемагали на кількох всеукраїнських кінофестивалях. Знімає з 2007 року.
Юрій Суходоляк — фотограф та оператор. Також творить власні відеопроекти у яких є не лише оператором а й режисером.

Коментарі вимкнені.