Скоро все узбережжя Ставу приватизують?

Кількаповерхові будинки будує просто на набережній Ставу підприємець. За документами це – човнова станція. Термін оренди землі, виділеної під неї, вже сплив, але забудовники мають усі шанси зробити майже півгектара своїми.

Будівництво на березі з боку Кутківців триває вже кілька років. Що там будують, тернополяни не знають. Проте нарікають, що такими темпами скоро все узбережжя Ставу приватизують. Ми з’ясували, що за документами там зводять станцію для човнів. Утім, будова більше нагадує житловий чи розважально-готельний комплекс.

– То наше панство будується, – із сарказмом каже 60-річний житель Кутківців, якого кореспондент зустрів поряд. Назватися чоловік не захотів. – Там і влада своє мати буде…

Журналістське розслідування “RIA плюс”, а відтак – спілкування з працівниками міськради, прокуратури, інспекції архбудконтролю тривали більше місяця. Співрозмовники йшли на контакт неохоче і таємницю будівництва захищали ревно. Та чимало важливих деталей ми таки “відкопали”.

 

Подарували півгектара

Підприємець Тетяна Баб’яр звернулася до міськради у 2006 р. Жінка просила в оренду майже півгектара землі на набережній Ставу. Тодішня рада, очолювана Богданом Левківим, це їй дозволила. Міських посадовців не стримали ані розміри ділянки, ані те, що будова – у парковій зоні. Адже набережна і Став належать до парку “Загребелля”. На п’ять років надали в оренду підприємиці 0,4060 га депутати 4-го скликання міськради на 18 сесії. Мета, йдеться у документах, – реконструкція власних приміщень у “лодочну станцію”.

Наступний посадовець, який “приклався” до початку будівництва – тодішній (у 2006-му — прим. ред.) начальник міського управління містобудівного та архітектурного комплексу Вадим Захарчук. Він затвердив архітектурно-планувальне завдання, на основі якого згодом розробили проектну документацію. Чому він дозволив будувати багатоповерхівки на орендованій лише на п’ять років землі, нам ніхто не пояснив.

До речі, цей документ у мерії надати відмовилися. Хоча він допоміг би тернополянам побачити, що підприємець планував збудувати і що врешті вийшло. “Оскільки особа, про яку збирають інформацію, має право знати до початку її використання, які відомості збирають, управління з питань містобудування та архітектури пропонує Вам представити згоду замовника відповідного документа (архітектурно-планувального завдання) на надання його копії в редакцію”, – цитуємо відповідь нинішнього начальника управління Василя Бесаги. Дивна відповідь, враховуючи, що у запиті ми просили надати лише дані, які не належать до конфіденційних, а всю інформацію про особу пропонували вилучити.

На тлі того, що міськрада так ревно захищає права громадян, дивує, чому приховують інформацію, яка стосується підозрілого для городян будівництва. Окрім того, п’ятирічний термін оренди тих 40 соток сплив у вересні цього року. Відповідь мерії ми оскаржили у прокуратурі Тернополя. Там просили зобов’язати міськраду надати копію документа. Але правоохоронці цього не зробили, навіть не відповіли на наше письмове звернення.

 

Головне — “підмазати”

Зрештою жінці-підприємцю, яка будує на березі Ставу, дозвіл будувати дали і в інспекції держархбудконтролю в області. Ця структура, нагадаємо, має виявляти незаконне будівництво, припиняти його, а винних – карати. Дозвіл надали в 2009 р. і будівництво закипіло. І це при тому, що до закінчення терміну оренди міської землі було лише два роки.

Однак в інспекції повідомили, що перевіряли законність будівництва. Порушень законодавства у сфері містобудування тоді не виявили. Не знайшла їх і прокуратура Тернополя. Вона двічі – у 2008 та 2010 рр. – перевіряла, чи будують законно. Але в обох випадках у порушенні кримінальної справи відмовила. Підозри не викликало будівництво і в тодішнього очільника мерії Романа Заставного.

– Якщо є знайомі та гроші – хоч посеред майдану будуй, – обурюється тернополянин Андрій Гоцко. – Наші закони – часом абсурдні. Держава під будівлями, які “законно” зведені, дозволяє приватизувати землю. Тож головний принцип – “підмазати”, де треба, вкластися з будівництвом у термін оренди, а потім – присвоїти землю під новобудовою. І неважливо, йдеться про сарай чи про комплекс багатоповерхівок. Зараз ще можна щось зробити. Головне – бажання влади. Я вважаю, було багато кричущих порушень. Саме їх можна оскаржити.

 

“Кажу, як є – боюся…”

Що саме будують на узбережжі – сказати важко. За документами, там має постати “лодочна станція”. В одній із відповідей на наш запит мерія повідомила, якою вона має бути. “Документацією передбачалось будівництво адмінкорпусу, елінгів для човнів з приміщеннями інструкторів і відвідувачів,” – цитуємо офіційну відповідь. На місті ми побачили інше. Прийшли туди не як журналісти, а як звичайні тернополяни. Навіть вудку прихопили, аби напроситися порибалити на території. Тягнеться “лодочна станція” метрів на 200, а то й більше. Це – не набагато менше від протяжності пляжу “Дальній”.

– Яка риболовля, ви що! Не можна, – заперечив чоловік у камуфляжній куртці, щойно ми ввійшли.

Коли ми запитали, що будують, чоловік порадив нам шукати на огорожі табличку. Там, мовляв, усе написано. Втім, ми нічого не знайшли. Небагатослівними були і працівники, які впорядковують територію (зведення будинків закінчилося – прим. ред.).

– Не знаю, нам не кажуть. Чесно, – казали люди, з острахом озираючись по сторонах.

Спостерігати довелося з-за брами. Це не завадило зрозуміти масштаби новобудови, а також те, що не один “адмінкорпус” височіє над березі. Там – три окремих будівлі, схожі на готелі котеджного типу. Кожна із них – комплекс, спарений із дво- та триповерхових будинків. У будівлях є гаражі та мансарди. З боку Ставу — балкони та лоджії. Всередині, як ми розгледіли, тривають оздоблювальні роботи.

Жителі Кутківців і робітники, яких ми “виловили” за межами території, висувають кілька версій призначення будинків – готельно-розважальний комплекс, котеджі або житлові будинки. Усі люди впевнені, що до будівництва причетні не лише бізнесмени, а й влада.

– Та ніц не хочу говорити. Кажу, як є – боюся. А воно мені нащо? – не представляючись, каже одна із жительок Кутківців. – Ви подивіться, як розбудували. Тут – великі гроші і велика влада. Всі вони – і старі, і нинішні – вміють домовлятися.

Зв’язатися із Тетяною Баб’яр за номером, який ми відшукали за допомогою довідкової служби, не вдалося. Але ми готові вислухати її коментарі.

 

 

 Мер “киває” на комісію

Чи планує “сьогоднішня” міськрада втрутитися в ситуацію, ми поцікавилися в мера Сергія Надала.

– Зовні видно, що там будують не те, під що брали і дозволи, і землю. Швидше, це житлова забудова. Я цим питанням цікавився, ще як прийшов на посаду, – коментує пан Надал. – Проте тоді об’єкт ще не був введений в експлуатацію, а всі документи на оренду та будівництво у них були в порядку. Уже є доручення, аби наші фахівці дали правовий висновок щодо тих споруд і пропозицію, як нам далі діяти.

Коли саме зроблять такий висновок, міський голова не уточнив. Не вказав він і до яких кроків вдасться міськрада, якщо комісія визнає будівництво незаконним.

– Усе залежить від висновків комісії, – акцентував він.

Тернополяни ж не вірять, що навіть при позитивному рішенні комісії набудоване демонтують, а частину набережної знову зроблять міською. Швидше, просто оштрафують і легалізують, припускають люди. Причина недовіри – озвучені наміри нинішньої влади створити на Ставі відпочинково-рекреаційні комплекси, які також передбачають зведення чималої кількості будівель. Щоправда, жоден об’єкт, як свідчить презентація Тернополя на сайті міськради за адресою: www.rada.te.ua/news/view/4072, не заплановані на березі з боку Кутківців. Адже там – паркова зона. Зрештою, якими будуть результати роботи комісії та які рішення прийме влада, ми обов’язково поінформуємо читачів.

Коментарі вимкнені.