Службовець з інспекції праці «попався» на отриманні хабара

Фото static.liga.net

Кримінальну відповідальність можна змінити на адміністративне стягнення, якщо заплатити дві тисячі гривень хабара… Принаймні, таку схему уникнення кримінальної відповідальності запропонував приватному підприємцю посадовець з обласної інспекції праці. Службовець заради власного збагачення готовий був переступити Закон, який, в силу професійних повноважень, зобов’язаний відстоювати. Як результат, лобіювання інтересів, що входили до його компетенції, обернулося кримінальною справою, порушеною за частиною другою статті 368 кримінального кодексу України – отримання хабара.

Як повідомив начальник управління Державної боротьби з економічною злочинністю Анатолій Лупійчук , під час перевірки одного з приватних підприємств обласного центру, спеціаліст державної інспекції праці виявив порушення законодавства про працю, а саме – відсутність трудових договорів із трьома найманими працівниками. Замість правового підходу до усунення виявлених правопорушень, провідний спеціаліст вирішив використати ситуацію з вигодою для себе. У розмові з приватним підприємцем натякнув, що кримінальної відповідальності, яка передбачення за подібні порушення, можна уникнути. І він готовий цьому посприяти за дві тисячі гривень.

Під час наступної зустрічі службовець, отримавши від підприємця обумовлену суму, переписав новий протокол, у котрому йшлося про відсутність трудових договорів вже не з трьома найманими працівниками, а лише з одним. Попередньо складений документ разом із поясненнями людей, службовець передав власникові підприємства, запевнивши, що за таких умов потрібно буде понести лише адміністративну відповідальність. Але криміналу уникнути не вдалося. Принаймні, посадовцю з інспекції праці. Щойно службовець закінчив підтасовувати протоколи та поклав до кишені дві тисячі гривень хабара, як співробітники Управління боротьби з економічною злочинністю затримали його. Порушник перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Стосовно хабарника прокуратурою порушено кримінальну справу.

Під час розслідування з’ясувалося, що посадовець не вперше брав хабарі. Оперативники задокументували ще кілька фактів отримання незаконного прибутку чиновником. Триває розслідування, – повідомляє  відділ зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області

Коментарі вимкнені.