Страшної хвороби, яку виявили тернопільські медики, не існує

Нещодавно тернопільські медики заявили, що вони виявили малодосліджену хворобу, яка активно поширюється Україною. Хворобу назвали Моргелоновою.

За останні чотири роки   діагностували 26 хворих. Свербіння в різних ділянках шкіри, почервоніння, гнояки і відчуття повзання під шкірою дрібних істот, а згодом – нервові зриви та втрата працездатності – такі жахаючі симптоми має загадкова хвороба Моргелонів. Про неї медикам стало відомо в 90-х роках минулого століття. Тепер же випадки захворювання почастішали, особливо в економічно розвинених країнах. В Україні хворобу Моргелонів поки діагностують та досліджують лише у Тернополі.

Проте МОЗ заперечив існування дивної хвороби, яку віднайшов тернопільський професор.

Як зазначається на офіційному сайті МОЗ, патології з назвою “хвороба Моргелонів” немає в Міжнародній класифікації хвороб. У світовій медичній практиці така хвороба офіційно не реєструється (не діагностується). Натомість існує хвороба з подібною симптоматикою, що називається “маревний паразитоз” (delusionls parasitosis). “Маревний паразитоз” – хвороба, пов’язана з проблемами шкіри, яку зазвичай хворі встановлюють собі самостійно.

Для остаточного роз’яснення ситуації Міністр охорони здоров’я України звернувся до Національної академії медичних наук України з проханням провести науково-практичну роботу з вивчення природи хвороби “маревний паразитоз”, шляхів розповсюдження, методів діагностування та повідомити про результати досліджень у найкоротший термін.

У світовій медичній практиці існує хвороба “маревний паразитоз” (delusionls parasitosis). Клінічна картина хвороби супроводжується появою у хворих стійкого переконання про те, що вони заражені невідомим досі збудником, найчастіше гельмінтами (глистами), рідше – комахами (кліщі, мухи і т.д.). У пацієнтів з’являється свербіж шкіри, потім – рани (внаслідок розчісування).

Науковці вважають, що дана хвороба має психогенний характер.

Однією з установ, що займається вивченням хвороби “маревний паразитоз” є Центр контролю за захворюваністю та профілактикою   в м. Атланта (CDC). У Центрі займаються вивченням хвороби з 2009 року. Щорічно на наукові дослідження хвороби “маревний паразитоз” виділяється 4 млрд. доларів США. Наразі даних про інфекційне походження даної хвороби не існує.

Важливо, що на сайті Центру міститься постійно оновлювана інформація про це захворювання, а також адреса, на яку можна надіслати, відібрані пацієнтами, зразки для дослідження.

 

-1 thoughts on “Страшної хвороби, яку виявили тернопільські медики, не існує

Коментарі вимкнені.