Світ вітає народ Єгипту із закінченням режиму Мубарака

Чільні представники країн і міжнародних організацій усього світу вітали в п’ятницю оголошення про рішення президента Єгипту Мухаммада Хосні Мубарака піти в відставку і закликали до швидкого переходу країни до демократії.

Президент США Барак Обама привітав мирний відхід Мубарака від влади й заявив: «Народ Єгипту висловився. Його голос почули. Єгипет уже ніколи не буде тим, що раніше».

Обама також закликав єгипетських військових, яким Мубарак передав владу, забезпечити надійний перехід Єгипту до демократії, й заявив, що Сполучені Штати залишаться другом і партнером Єгипту й завжди готові допомогти в цьому переході.

Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ Катрін Аштон привітала рішення Мубарака і заявила, що він «почув голос єгипетського народу».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала події в Єгипті «історичним моментом змін» і закликала цю країну дотримати мирний договір із Ізраїлем.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон і президент Франції Ніколя Саркозі закликали Єгипет провести вільні президентські вибори.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав до «прозорого, впорядкованого і мирного переходу влади» в Єгипті і до «вільних, чесних і вартих довіри» президентських виборів, які мали б привести до встановлення цивільної влади.

А Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив оптимізм, що перехід влади в Єгипті не дестабілізує безпеку в близькосхідному регіоні.

Раніше в п’ятницю віце-президент Єгипту Омар Сулейман оголосив, що президент Хосні Мубарак пішов у відставку і передав керівництво справами держави Вищій раді Збройних сил.

Відтак Вища рада Збройних сил Єгипту, яку очолює нині міністр оборони, фельдмаршал Мухаммад Хусейн Тантаві, в зачитаній у п’ятницю ввечері на державному телебаченні заяві оголосила, що готує кроки для «втілення законних прагнень народу» й незабаром оприлюднить їх.

Повідомлення про відставку Мубарака з радістю зустріли сотні тисяч єгиптян, які зібралися на демонстрації на головному місці цих протестів, площі Тахрір («Визволення») в центрі столиці Єгипту Каїра, а також в інших частинах міста і в інших містах, зокрема, в Александрії.

Сам Мубарак із родиною, за повідомленнями, залишили Каїр і перебувають у курортному місті Шарм-аш-Шейху, де колишній президент має маєток.

Протести в Єгипті з головною вимогою негайної відставки 82-річного Хосні Мубарака, який пробув при владі майже 30 років, тривали 18 днів.

За матеріалами Радіо Свобода

Коментарі вимкнені.