Техогляд скасовують!

Рада прийняла в першому читанні закон про скасування техогляду. Якщо закон пройде ще й у другому читанні, буде скасовано обов’язковий техогляд для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів.

За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту проголосували 253 депутати при мінімально необхідних 226.

Законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів про усунення надмірного державного регулювання в сфері автомобільних перевезень” передбачає, що транспортні засоби, які беруть участь у дорожньому русі та зареєстровані в ДАІ, підлягають обов’язковому технічному контролю.

Разом з цим відповідно до документа обов’язковому техконтролю не підлягають легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім автомобілів таксі та тих, які використовуються в комерційних цілях), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби, незалежно від строку експлуатації.

Також такому контролю не підлягають легкові автомобілі, які використовуються в комерційних цілях, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонн, причепи до них зі строком експлуатації до 2 років.

Законопроект передбачає, що обов’язковий технконтроль транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану, а саме стан систем гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, світопропущення скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів у частині, безпосередньо дотичної безпеки дорожнього руху і охорони навколишнього середовища.

Документом передбачається, що обов’язковий технічний контроль транспортних засобів буде здійснюватися суб’єктами, які мають у власності або користуванні необхідне для цього обладнання. Крім того, законопроект визначає періодичність проходження такого технічного контролю.

Зокрема, для легкових автомобілів, використовуваних у комерційних цілях, вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонн, причепів до них зі строком експлуатації понад 2 років технічний контроль буде проводиться кожні 2 роки; для вантажних автомобілів вантажопідйомністю понад 3,5 тонн, причепів до них і автомобілів таксі незалежно від строку експлуатації – щорічно; для автобусів і спеціалізованих транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації – 2 рази на рік, – пише Украньюс.

-1 thoughts on “Техогляд скасовують!

Коментарі вимкнені.