Тернопільщина володіє в Україні другим після Криму потенціалом об’єктів культурної спадщини

Тернопільщина володіє другим в Україні після Криму потенціалом об’єктів культурної спадщини.

В області збереглося більше третини всіх українських замків і палаців, понад сотню дерев’яних церков різних епох, десятки унікальних кам’яних храмів і костьолів. Про проблеми у використанні об”єктів історичної спадщини з туристичною метою говорили на нараді-семінарі.

На Тернопільщині понад тисячі триста пам’яток містобудування та архітектури, у тому числі – сто вісімдесят національного значення , що складає одну десяту всіх пам”яток архітектури України. Діє два державних історико-архітектурних заповідника та Національний “Замки Тернопілля”. Однією з проблем в туристичній галузі Тернопільщини залишається збереження пам”яток.

На Тернопільщині величезна проблема з реставрацією іконостасів. Невідповідність температурного режиму не дозволяє забезпечувати їх довгозбереженість. Вони нищаться, лущаться. Але найгірше, коли заїжджі художники розповідають, що дадуть гарний образ, яскравий, кольоровий, старовинну картину забирають, підміняють малоцінною копією.

Говорили на нараді-семінарі і про використання замків і палаців Тернопільщини, які знаходяться у підпорядкуванні Національного заповідника “Замки Тернопілля”, а також про законодавче забезпечення передачі палацо-замкових комплексів ефективним власникам.

Аби утримувати в належному стані наші замки і палаци їхній теперішній власник має бути не бідніший ніж в той власник, який його побудував, розповів Віктор Вечерський  перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини на нараді-семінарі. « Хто буде цим власником чи держава, чи громада, чи приватний власник, з точки зору законодавства тут байдуже. Головне, щоб власник взяв на себе виконання всіх зобов”язань, які вимагаються законодавством», – підсумував Вечерський .

Серед архітектурних пам”яток Тернопільщини найцікавішими для інвесторів є палаци у Коропці Монастириського району, Білокриниці Кременецького району, мисливський палац у селі Рай Бережанського району. Чекають своїх господарів і власників комплекси, замки та вежі у Кривчому та Скалі-Подільській Борщівського району, Бережанах, Золотому Потоці, Язлівці Бучацького району та інші.

Лариса Римар,   директор КП Тернопільської обласної ради “Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр”, звернула увагу на те,  що Тернопільщина повина збільшити потік туристів, максимально провести рекламку компанію, брати участь у всіх можливих виставках . А ті об”єкти, які сьогодні ще не в достатньо хорошому стані, влада і громада має знайти ресурси, засоби аби зупинити руйнування. А в подальшому знайти вже спробувати знайти варіанти, як використовувати їх з туристичною метою.

Коментарі вимкнені.