Тернопільщину відвідали українці, які живуть у Бразилії

Близько 180 учасників українських фольклорні колективів «Полтава» та «Барвінок» з м.Курітіба Бразилії побували цими днями на Тернопільщині.
Гості мали нагоду відвідати м.Зборів та Тернопіль, виступити на Співочому полі обласного центру, ознайомитися з історичними та духовними пам’ятками Тернопільського краю, зустрітися із представниками обласної влади, а ще – побувати на прадідівських землях, адже батьки багатьох із гостей є вихідцями з Тернопілля.
Представники української діаспори Бразилії перебували в нашій державі в якості учасників Світового конгресу українців, який відбувався у столиці. То ж, перш ніж повернутися додому, вони вирішили помандрувати українськими землями і залишилися задоволеними зустріччю та перебуванням на гостинній Тернопільській землі.
Як розповіли учасники цих колективів, у Бразилії українці належать до одної з найстаріших етнічних груп. Перша відносно велика група українців з Галичини приїхала до Бразилії в 1895 р. Інші масові переселення мали місце протягом кінця ХІХ – початку ХХ ст. (з Галичини, Наддніпрянщини і Західної Волині). І вже в цей період з’явились громадські та культурно-освітні організації українських іммігрантів у Бразилії. Друга хвиля української імміграції до Південної Америки припадає на період між Першою і Другою світовими війнами. Третя хвиля імміграції українців належить до перших повоєнних років.
До речі, український фольклорний колектив “Барвінок” є найстаршим ансамблем українців Бразилії – 1930 рік вважається початком його діяльності, метою якої є збереження та розвиток українських традиції на території Бразилії.
В 2007 році він став першим українським колективом з Бразилії, який побував в Україні та мав можливість взяти участь в мастерклассах відомих українських колективів, таких як Ансамбль ім.П.П.Вірського та Українського народного хору ім. Г.Г.Верьовки.
У 1980 р. в Куритібі за ініціативою УГКЦ було створено релігійно-культурний центр “Полтава”, який має однойменну фольклорну групу, хор, капелу бандуристок “Фіалка”, оркестр.

Коментарі вимкнені.