Тернопільські податкові міліціонери активно протидіють тіньовій економіці

Нещодавно відбувся брифінг виконувача обов’язків начальника Головного відділу податкової міліції – першого заступника начальника Тернопільської об’єднаної ДПІ Василя Громляка на тему: „Податкова міліція у протидії тіньовій економіці”.

Під час свого виступу Василь Володимирович підвів підсумки діяльності структурного підрозділу за 2010 рік та січень 2011 року. Він проаналізував основні напрями роботи податкових міліціонерів, більш детально зупинився на протидії виплати заробітної плати в „конвертах”, детінізації доходів у рамках проведення операції „Бюджет”, виявленню підпільних цехів та гральних залів.

«Операція “Бюджет” направлена на виявлення та руйнування схем ухилень і мінімізації податкових зобов’язань, унеможливлення формування штучного податкового кредиту шляхом використання підприємств категорії “підвищеного ризику”, виявлення та припинення діяльності “фіктивних” суб’єктів господарювання. Вжитими заходами, – конкретизував Василь Володимирович, – протягом минулого року анульовано свідоцтва платника податку на додану вартість 2 суб’єктів підприємницької діяльності, ще 4 – подали заяву про повернення свідоцтва платника такого податку».

Податкові міліціонери продовжують брати активну участь у протидії незаконному обігу товарів. Лише за січень 2011 року з тіньового обороту вилучено продукції на суму 3,3 млн. грн. в тому числі 14,25 дал лікеро-горілчаних виробів на загальну суму 17,7 тис. грн. та 378 тон пально-мастильних матеріалів на загальну суму 3,2 млн. грн. Крім цього, виявлено 2 підпільних цехи по незаконному виробництву продукції. «Протягом 2010 року зусиллями податкової міліції”, – наголосив Василь Володимирович, – було виявлено 200 необлікованих найманих працівників, а за січень 2011 року – 46. Крім цього, за нашими матеріалами прокуратурою міста за фактом грубого порушення законодавства про працю порушено кримінальну справу».

Незважаючи на те, що в Україні гральний бізнес заборонений Законом України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15 травня 2009 року № 1334-VI, продовжують діяти гральні зали під прикриттям комп’ютерних, інтерактивних клубів”. Зокрема, недавно під час перевірки в одному із комп’ютерних клубів Тернополя було обладнано дванадцять робочих місць з підключеними до мережі Internet комп’ютерами, за допомогою яких надавався доступ до ігрових інтернет-ресурсів. Гравці забезпечувалися веб-грошима, що дозволяло грати на зображених ігрових автоматах через мережу Internet та отримувати виграші. Звісно, що жодних офіційних документів на відкриття та функціонування комп’ютерного клубу адміністратором не було надано. У результаті, товарно-матеріальні цінності, а саме: 12 комп’ютерів, ноут-бук, модем, світч та готівкові кошти орієнтовною вартістю 66,5 тис. грн. – вилучено до вирішення питання згідно чинного законодавства. На даний час триває збір матеріалів для направлення їх в Тернопільський міський відділ УМВСУ в Тернопільській області (попередня кваліфікація – ч. 1 ст. 203-2 КК України –зайняття гральним бізнесом карається штрафом від десяти до п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це становить 170–850 тис. грн.).

Загалом, протягом 2010 року структурним підрозділом вилучено 281 одиницю товарно-матеріальних цінностей та готівкові кошти орієнтовною вартістю 2,6 млн. грн. У січні 2011 року вилучено 21 одиницю грального обладнання на суму 42 тис. грн.

На завершення зустрічі з журналістами, Василь Володимирович наголосив, що податки повинні сплачуватись своєчасно і в повному обсязі, тоді держава матиме стабільний фінансовий ресурс для реалізації першочергових соціальних програм, які закладені в державному бюджеті. А забезпечити це необхідно не за рахунок фіскального тиску на платників податків, а масштабним наступом на тіньову економіку.

Коментарі вимкнені.