Тернопільські політики закликають до змішаної системи виборів за відкритими списками

Вибори до Верховної Ради призначено на осінь 2012 року. Здавалося б, до них ще цілих півтора року, але більшість політичних партій уже нині розпочали до них підготовку, хоча й досі ніхто не знає, за якими правилами вони відбуватимуться. Більшість політиків заявляють, що для пропорційної системи виборів Україна ще не доросла. А відповідно нині на порядку денному як влади, так і опозиції актуальним є питання: яким буде нове виборче законодавство? Відповіді на нього за круглим столом шукали представники громадсько-політичних організацій Тернопільщини.

У вступному слові керівник обласного Центру національного відродження ім. Степана Бандери Тарас Гребеняк зазначив, що нині на рівні Верховної Ради готується реформа виборчого законодавства в Україні: «Проводиться вона кулуарно, із врахуванням інтересів лише партії влади. Ініціативна група, яка займається розробкою нового виборчого закону, схиляється до думки, що має бути не менше, ніж 50% мажоритарна система виборів. Але, з іншої сторони, поняття «не менше» не виключає можливості, що це будуть і всі 100%. Активною громадською позицією ми повинні змусити владу зробити цей процес публічним заради того, щоб в усіх були рівні можливості підготовки до наступних виборів».

Усі присутні на круглому столі тернопільські політики в один голос заявили, що за нинішніх умов найбільш доцільно проводити вибори за змішаною системою з відкритими списками. При цьому кожен переконував у своїй правоті та обґрунтовував, які кроки потрібно зробити задля формування дійсно народного парламенту, а не «заради грошових мішків».

Голова управи обласної організації УНП Лариса Римар зазначає, що кожна політична сила, яка знаходиться при владі, намагається створити такі виборчі закони, щоб забезпечити собі якомога успішніший результат, а це, в першу чергу, є неповагою до виборця. За словами пані Лариси, в новому законопроекті про вибори має бути врегульовано кілька концептуальних речей, які не повинні змінюватись через кожні кілька років, а саме: врегулювання термінів проведення виборчих кампаній, склад і формування виборчих комісій, наповнення виборчого фонду, чітке встановлення результатів виборів.

Яка б не була прийнята система виборів, додає голова обласної організації «Українська платформа» Руслан Кулик, маємо зробити все, щоб новий Закон про вибори містив норму відкликання депутата, яка дозволить виборцям користуватись механізмом впливу на депутатів-мажоритарників, яких вони обиратимуть. Окрім того, пан Руслан передбачає, що у новому Законі буде таке поняття, як фінансова застава: «Як показує практика, політика – це боротьба багатих, особливо якщо це боротьба за мандати до Верховної Ради. Зважаючи на те, що в держбюджеті велика діра, саме на виборах у 2012 році будуть шукати можливості, як заробити гроші, в тому числі і через фінансову заставу кандидатів-мажоритарників».

Навіть якщо влада перепише виборче законодавство під себе, боротися за представницькі мандати у парламенті опозиції необхідно, каже голова секретаріату облорганізації «Громадянська позиція» Іван Польовий: «Ми виступаємо за проведення об’єднавчого форуму усіх націонал-демократичних сил України. Лише консолідація дозволить реально протидіяти відвертим намаганням діючої влади досягнути повного контролю над суспільством, в тому числі і через фальсифікацію виборів».

Член ради облорганізації «Фронт змін» Петро Гринчишин зазначив, що виключно мажоритарні вибори в сучасних реаліях можуть стати кроком назад: «Це крок для захоплення влади олігархами, для захоплення ними представницького мандату від народу, щоб потім цим мандатом робити будь-які зміни в законодавстві. На останніх місцевих виборах ми побачили, що використання адмінресурсу, помножене на підкуп виборців, серйозно вплинуло на результат мажоритарних виборів та дозволило партії влади укріпити свої позиції». Які б виборчі закони не приймалися, додає Петро Семенович, вони будуть знищені у своїй основі, якщо в українця не буде вихована виборча культуру. Адже сьогодні виборець говорить, що на виборах можна заробити гроші, продати свій голос за 100 чи 150 грн. чи не піти на вибори…

Голова Тернопільської міської організації «За Україну!» Тарас Юрик зізнається, що влада йде катком по всьому українському, не гребує ні перед чим, а тому намагатиметься зробити виборчий закон таким, щоб отримати перемогу. Представникам ж опозиційних політичних сил, за словами пана Тараса, залишається лише формувати настрій українців, за яким від простого громадянина таки залежить в нашій країні хоч щось. І це щось – це право вибору! Відповідно йти на вибори обов’язково потрібно.

Голова Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Михайло Головко має великий сумнів, чи відбудуться вибори у 2012 році взагалі? «Cьогоднішня влада не зважає на закони. Вони ставлять головною метою лише наживу. Влада готова продати і знищити все, лиш би залишитись у своїх кріслах. Не виключаю, що їм знову забагнеться перенести вибори вже з 2012 року на 2015-й, щоб вони відбувалися разом із президентськими і таким чином реалізувати план з остаточної узурпації влади. Тому в 2012 році нас можуть очікувати не вибори, а революція, але не така, як була – з пісеньками і танцями, а така, що остаточно очистить Україну від ворогів, від окупації і приведе до влади відповідальних людей, які ставлять за мету служіння українському народу і своїй Батьківщині”.

Підсумував обговорення голова «Української справи» Олег Вітвіцький: «Наш круглий стіл – це перший крок на шляху до спільної української справи на Тернопільщині, яка в аспекті реформування виборчого законодавства потребує негайної активізації просвітницької роботи серед людей. Ми маємо дійти до «останнього села» та розтлумачити людям підступні плани партії влади і те, як не дати їм реалізуватись».

Андрій Кучерук, газета “Номер один”

Ставлення мешканців Тернопільщини до реформування виборчої системи

44% – повернення до змішаної системи виборів;

23 % – повернення до виключно мажоритарних виборів;

10% – залишення пропорційної системи виборів.

12% мешканців Тернопільської області не визначились із ставленням до виборчої системи.

Соціологічне дослідження проводилось з 15 по 28 лютого активістами ГПО “Українська справа» у 17 районах Тернопільської області та місті Тернополі. Загалом було опитано 1800 чоловік у кожному районі та місті Тернополі.

Коментарі вимкнені.