Трьохсотий Великдень зустріла церква на Тернопільщині

Особливим видалося свято Воскресіння Христового для храму Бориса і Гліба, що в селі Шумляни Підгаєцького району на Тернопільщині. Адже ця, одна із найстаріших дерев’яних церков Галичини зустріла трьохсотий Великдень.

 

Храм Бориса і Гліба – справжня перлина дерев’яного сакрального зодчества. За словами настоятеля храму отця Володимира, сільська святиня – справжній оберіг Шумлян з давніх-давен, передає УКРІНФОРМ. Вирізьблені цифри на крокві в церкві свідчать, що будівництво тривало з 1696 по 1711 рік. Дуби для майбутнього храму майстри привозили із тутешніх лісів. Дерево тесали сокирами і складали в зруб, не застосовуючи жодного цвяха як для зведення стін, так і під час формування куполів, даху із гонти.

 

Завдяки великій грошовій допомозі родини Шумлянських, що належала до давньої української аристократії, і самого Йосипа Шумлянського, львівського єпископа, постав цей храм. Стоїть він ось уже триста років посеред лісів на високому пагорбі, на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей.

 

На Великдень сюди зійшлися не тільки односельці, а й вихідці із села, аби поклонитися давнім образам, старій плащаниці, торкнутися єдиної на Тернопіллі дерев’яної скульптури Ісуса Христа, який при вході у церкву сидить у скорботній задумі.

 

Церква у Шумлянах – лише одна із понад двохста дерев’яних пам’яток сакрального мистецтва Тернопільщини. Нині вони сповнені великою радістю, осяяні світлом Воскресіння Спасителя.

Коментарі вимкнені.