«Тризубівець» Василь Лабайчук за відірвану голову Сталіна може сісти на два роки

Василь ЛабайчукПрокуратура вимагає засудити представників організації «Тризуб», які відбили голову запорізькому пам’ятнику Йосипу Сталіну, на термін від 2 до 3 років умовно.

У вівторок у Жовтневому районному суді, де слухається кримінальна справа 9-ти «тризубівців», які відбили голову власності Запорізького обласного комітету КПУ — пам’ятнику Й. Сталіну, державне звинувачення вимагає засудити підсудних умовно.

Державне обвинувачення запропонувало суду «визнати винними і засудити Романа Хмару, Василя Абрамова, Олексія Зануду, Юрія Пономаренка, Віталія Вішнюка, Пилипа Тарана до 3 років позбавлення волі на випробувальний термін, а також Анатолія Онуфрійчука, Василя Лабайчук і Едуарда Андрющенка — до 2 років позбавлення волі з випробувальним терміном».

Прокуратура також вимагає «цивільний позов Запорізької обласної організації Компартії України задовольнити частково і стягнути з підсудних 109 тис 828 грн в рахунок відшкодування матеріального збитку».

Сторона захисту заявила, що не згодна з вимогами державного обвинувачення, оскільки вважає, що «звинувачення прокуратури не базується на законі» і «дії підсудних мали ідеологічне значення».

Адвокати зазначили, що «звинувачення вимагає строків навіть для двох підсудних, які не брали безпосередньої участі в спилянні сталінської голови: один знімав процес на відеокамеру, інший — показав націонал-патріотам місце знаходження пам’ятника».

Як зазначив на судовому засіданні адвокат підсудного Олексія Зануди Володимир Санжаревський, «будь-який вирок суду підсудні будуть оскаржувати в інстанціях аж до Європейського суду, якщо не знайдуть захисту в судах України».

«Я думаю, що позиція прокуратури, як і всієї правоохоронної системи в цій справі, завуальована і спрямована на знищення та утиски. Мають місце політичні мотивації, позиції ідеологічні переносяться в кримінальну площину», — заявив адвокат.

Жовтневий районний суд Запоріжжя призначив наступне засідання на 30 листопада, де підсудним буде надано останнє слово. Оголошення вироку призначено на 12 грудня.

Нагадаємо, пам’ятник Сталіну встановили у травні минулого року у Запоріжжі.

28 грудня 2010 року погруддю Сталіна в Запоріжжі відрізали голову. А в новорічну ніч стався вибух на території Запорізького обкому КПУ, в результаті якого було повністю зруйновано пам’ятник Сталіну. Міліція порушила кримінальну справу.

10 січня всеукраїнська організація «Тризуб» заявила про масові арешти своїх членів за підозрою в руйнуванні пам’ятника Сталіну в Запоріжжі.

Тризубівці звинувачують у підриві пам’ятника Сталіну російські спецслужби.

31 березня 22-річного студента, затриманого через підозру у відпилюванні голови погруддю Сталіна, випустили з Запорізького СІЗО. Жовтневий районний суд Запоріжжя випустив з-під арешту членів ВО «Тризуб» на поруки народних депутатів від «Нашої України».

Коментарі вимкнені.