У Німеччині хочуть більше робочих рук з-за кордону

Німеччині бракує робочих рук. У перспективі проблема лише поглибиться, якщо не вжити заходів уже зараз. Аби запобігти такому розвитку подій, німецький уряд затвердив відповідну концепцію.

За експертними оцінками, кількість працездатного населення  у Німеччині до 2025 року скоротиться на понад шість мільйонів. Нестачу робочих рук планують покривати  насамперед за рахунок власного потенціалу, тобто кращого працевлаштування для німців, зокрема, молоді, жінок, що хочуть повернутися до професійного життя після декрету, а також старих людей.

Молодший партнер у правлячій коаліції Німеччини – Вільна демократична партія – хоче спростити правила доступу до німецького ринку праці для всіх висококваліфікованих іноземців, але  християнські партії виступають проти.

Спочатку має бути вичерпано внутрішній потенціал країни, лише наступним кроком має стати зменшення перепон для працевлаштування іноземців. Планується скасувати перевірку того, чи не може хтось зі своїх обійняти посади, на які претендують іноземні лікарі, інженери та  фахівці у сфері машинобудування чи літакобудування. Цей крок пояснюють тим, що нині залишаються вільними особливо багато вакансій для лікарів та інженерів, а фахівці цього профілю з-поза меж ЄС мають багато бюрократичних перепон для працевлаштування у ФРН.

Так, наприклад, у перспективі  роботодавці, які хочуть працевлаштувати інженерів або лікарів з-поза меж ЄС, не муситимуть доводити, що вдома немає гідних претендентів. Це передбачає ухвалена  німецьким урядом у середу концепція.

Натомість лідер фракції ВДП Райнер Брюдерле вимагає спрощення для усіх фахівців. “Зараз бракує лікарів та інженерів, завтра не вистачатиме фахівців іншого профілю”,- аргументує політик свою позицію. Також досі в урядовій коаліції немає єдності з приводу розміру мінімального річного заробітку для висококваліфікованих іноземців, щоб одержати право на постійне проживання і роботу. Згідно з нині чинними правилами, вони повинні одержувати не менше 66 тисяч євро на рік. Цю суму ліберали пропонують зменшити до сорока тисяч, що є середньою зарплатнею у Німеччині. Натомість християнські партії виступають проти такого кроку, пояснюючи, що в такий спосіб компанії просто змогли б дешево одержувати висококваліфікований персонал з-за кордону.

Коментарі вимкнені.