У прокуратурі підбили підсумки за минулий рік

18 січня відбулося  розширене засідання  колегії прокуратури області. Підсумки роботи  за 2010 рік та заходи, спрямовані на докорінне покращення ефективності діяльності, а також  першочергові завдання на наступний період обговорювали  на засіданні. У заході взяли участь представники Генеральної прокуратури,  прокурори районів та м. Тернополя;  прокурорсько-слідчі працівники апарату прокуратури області.

Загалом, прокуратура Тернопільської області ефективно працювала у 2010 році, про що свідчать результати її роботи на більшості пріоритетних напрямках. Проте завдання колегії – звернути увагу на недоліки та прорахунки з тим, щоб не допустити їх у майбутній роботі.  Тому, у своєму виступі прокурор області Іван Мельничук, зосередив увагу  на  кількох негативних  моментах  діяльності наглядового органу.

Досить стабільною  і результативною, за словами прокурора області Івана Мельничука, була  робота  прокурорів Бучацького, Збаразького, Підволочиського районів.  Привертає увагу вагомий внесок прокуратури міста Тернополя.   Наявні деякі зрушення у роботі прокурорів Бережанського, Зборівського, Теребовлянського та інших  районів. Заходами координаційного та наглядового характеру досягнуто позитивної динаміки стану злочинності, зменшення кількості умисних вбивств, розбійних нападів та пограбувань. «Але не усі прокурори змогли спрямувати роботу підлеглих колективів у правильному напрямі, — підкреслив прокурор області —  не усі зрозуміли вимоги, поставлені керівництвом ГПУ і прокуратури області».

При загальній позитивній динаміці стану злочинності, у більшості регіонів спостерігається погіршення криміногенної ситуації, найбільше (від 12% до 25%) у Гусятинському,  Бучацькому, Зборівському та Шумському районах.

Особливе  занепокоєння викликає зростання злочинності у підлітковому середовищі. Кількість злочинів, вчинених неповнолітніми зросла на 20%, у Борщівському, Бучацькому, Лановецькому районах – удвічі, а Гусятинському та Шумському – утричі. Кожен третій підліток, що вчинив злочин – учень загальноосвітньої школи або професійно-технічного закладу.

Майже на 30% більше дітей втягнуто у злочинну діяльність дорослими, у тому числі батьками. Удвічі  зросла кількість дітей, які скоїли злочини у стані сп’яніння, утричі – в групах з дорослими

Загалом, органами прокуратури області  результативно здійснювалася правозахисна діяльність. За прокурорського втручання громадянам виплачено 26,7 млн. гривень заборгованої заробітної плати, поновлено права 1,6 тисяч дітей. Забезпечено ефективне реагування на порушення у сфері банківської та бюджетної діяльності.

Зростала сума задоволених судами позовних вимог прокурорів, насамперед у бюджетній системі. На користь громадян і держави реально стягнуто з боржників майже 20 млн. гривень.

Активізовано протидію корупції та хабарництву. Особливо криміналізованою на сьогодні є  сфера земельних правовідносин, де окрім незаконного виділення земельних ділянок шляхом підроблення рішень сесій відповідних місцевих рад, вимагаються немалі хабарі.        Уже на цих вихідних, за вимагання та отримання більше 270 тисяч  гривень хабара за незаконне виділення 1 га землі поблизу Дністра затримано голову однієї із районних адміністрацій (якого до-речі у травні притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення) та двох депутатів місцевих рад. Загалом, із усіх розслідуваних справ про хабарництво – кожна п’ята у сфері земельних правовідносин .

Рішенням колегії розроблено комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи на основних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності, на зміцнення законності та правопорядку в регіоні, – повідомила прес-секретар прокурора області Леся Долішна

Коментарі вимкнені.