У Пронятині відновили хрест на честь скасування кріпацтва

Хрест у Пронятині, встановлений на честь скасування кріпосного права, відновили та освятили 14 серпня. Участь у заході взяв міський голова Тернополя Сергій Надал.

Хрест на честь скасування кріпосного права у Пронятині був встановлений ще у 1848 році. З приходом більшовицької влади його скинули та перемістили на цвинтар. Громада села Пронятин за підтримки Тернопільської міської ради відновили хрест та повернули його на колишнє місце.

«Символічним є те, що хрест відновлено та встановлено за декілька днів до святкування Дня Незалежності України. Ще в далекому 1848 році громада встановила хрест як символ боротьби за волю та Незалежність. Його відновлення – свідчення нескореності, прагнення людей залишатися вільними і незалежними, – зазначив Сергій Надал. – Тепер Пронятин має свій оберіг з багатолітньою історією».

 

-1 thoughts on “У Пронятині відновили хрест на честь скасування кріпацтва

  • 23:09 | 16.08.2011 о 23:09
    Permalink

    Подивився інформацію про відновлення хреста в Пронятині десь на 10 сайтах і всюди профанація, адже правильно має бути :хрест поставили в 1898 р., у 1848 р. скасували панщину, а не кріпацтво. Автори інформації і шановні журналісти, трішки розбирайтеся в історії, ми все ж таки в Європі і не годиться, щоби з нас сміялись як з неуків.

Коментарі вимкнені.