У Тернопільській області на сміттєзвалищі знайшли останки двох тисяч розстріляних євреїв

Масове захоронення людей виявили, впорядковуючи старе сміттєзвалище у селі Коцюбинці Гусятинського району. Як стало відомо «Погляду», саме тут у роки голокосту німці знищили багато євреїв.

Як розповів голова сільскої ради Коцюбинців Іван Воробець, свого часу на цьому місці був хутір, а сьогодні — пустир, на який люди звозять зайвий непотріб.

«Це сміттєзвалище я вирішив впорядкувати, найняв для цього людей, — розповів сільський голова. — Приїхав трактор, розпочалися роботи з облаштування і працівники навіть не сподівалися, що викопають на полі… людські кістки».

Згідно правдивих фактів та переказів коцюбинських старожилів, колись у далекому 1942 році німецькі окупанти позганяли усіх євреїв з тодішнього Копичинецького повіту та зачинили їх у стайні. А потім на цьому місці, розповідає далі Іван Воробець, людей безжально розстріляли та поховали у великій братській могилі.

Сьогодні називають різну кількість знищених тоді євреїв — від 75 й аж до 2 тисяч. Пощастило врятуватися лиш двом чоловікам. Один з них  оселився в сусідніх Гадинківцях, а інший — виїхав у Ізраїль. Останній, десь у 1992-1993 роках ще навідався у Коцюбинці, аби віднайти масову могилу, у якій також спочивають його батько з матір’ю. Але тоді всі пошуки виявилися марними. Тож чоловік, щоб хоч якось вшанувати пам’ять трагічно загиблих рідних та земляків, поставив у цьому місці пам’ятну плиту.

Наразі біля масового поховання розстріляних євреїв припинили будь-які роботи. Що ж з ним робити далі, вирішуватимуть на засідання колегії облдержадміністрації.

Марія Нестерук

-1 thoughts on “У Тернопільській області на сміттєзвалищі знайшли останки двох тисяч розстріляних євреїв

  • 12:10 | 11.12.2011 о 12:10
    Permalink

    Знаючи, що на цьому місці були розстріляні люди, ….зробили смітник…..Це жах.
    Чого ж мовчав цей, що оселився в Гадинківцях ?

    • 12:31 | 11.12.2011 о 12:31
      Permalink

      Совість не замучила???

  • 12:30 | 11.12.2011 о 12:30
    Permalink

    Моторошно читати. стільки часу пройшло, але все одно страшно

  • 08:54 | 13.12.2011 о 08:54
    Permalink

    Стало звичним, що якщо знаходять якесь захоронення людей то це обовязково мусять бути євреї і Україна не є єдиною, такі дива відбуваються у всьому світі. Складається враження, що у другій світовій війні участь брали тільки “німецькі окупанти” та євреї…

Коментарі вимкнені.