У Тернополі рівень розвитку водно-моторного спорту нижче нуля!

Хоча в Тернополі і відбудеться європейський водно-моторний форум, але треба правду говорити – розвиток цього виду спорту в нашому місті й області загалом знаходиться на вкрай низькому рівні.

– Якщо є рівень абсолютного нуля, то Тернопіль у цьому плані опустився нижче нуля, – стверджує Віктор Шемчук. – В Тернополі від водно-моторного спорту не залишилося нічого. Свого часу була школа ДОСАФ, поряд – яхт-клуб «Ватри», на сьогодні ж можна говорити, що водно-моторна база в місті втрачена повністю. З одного боку – дуже важко відновити те, що було раніше, з іншого боку – місту легко, бо немає вантажу, який тягне назад. Відродити славу міста має «лікар-реаніматолог» водно-моторного спорту на Тернопільщині Костянтин Маціпура, який очолює обласний осередок цього спорту. Сподіваюся, йому при підтримці інших зацікавлених сторін вдасться відродити водно-моторну славу Тернопільщини, яка свого часу гриміла на весь Союз, виховати нових спортсменів, які гідно представлятимуть наш край на найвідоміших змаганнях різних рівнів. Ми планомірно рухатимемось у цьому напрямку і почнемо з дітей від 6 до 12 років, які  навчатимуться азам водно-моторного спорту з «Формули майбутнього».  Після того вони мають перейти у клас JT250  (клас для юнаків до 16-18 років), далі – S550 (човни, які рухаються зі швидкістю понад 200 км/год на воді), а згодом і професійних класів Формули 1 чи 2, які сьогодні збирають мільйонні аудиторії. І все це реально, адже МОК прийняв рішення про включення водно-моторних видів спорту в олімпійську програму. І якщо ми сьогодні вже будемо задумуватися над тим, хто через 10 років представлятиме Україну на ОІ, в тому числі з видів спорту, пов’язаних з гонками на воді, то перспективи в цьому виді спорту непогані.

Наразі ж, як зазначив Костянтин Маципура, на жаль, як на чемпіонаті Європі, так і на кубку Тернополя жоден тернопільський пілот не виступить. «Ми, звичайно, можемо запропонувати Тернополю «купити» спортсмена і прописати його тут (сміється – авт.), хоча дуже вірю, що вже наступного року на змаганнях в Тернополі ми доб’ємося того, щоб виступали українські пілоти, які мешкають в Тернополі. Адже насправді в Тернополі буда сильна водно-моторна школа, яка зникла, але сподіваюся, що не назавжди!» – зазначив президент Федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук.

Довідка

На базі тернопільського ставу в 1955 році було відкрито морський клуб. Це єдиний в СРСР морський клуб, створений у місті, поблизу якого немає моря. При морському клубі працювали кілька секцій: парусного, підводного, водно-моторного спорту тощо. У розпорядженні спортсменів були швартботи, скутери, шестивесельні яли, човни, буєри. На берегах ставу були обладнані для любителів веслування, водно-моторного і парусного спорту збудовані станції з пристанями. В Тернополі проводились міжнародні та республіканські змагання з водно-моторного спорту. Зокрема, у серпні 1987 року тут проходив чемпіонат світу з водно-моторного спорту, в 1982 році – Кубок «Дружби і братерства» серед країн соцтабору, а ще раніше, в 1960 році, в Грюнау (НДР) і Тернополі відбулися перші(!) для радянських спортсменів товариські матчі (гонки) з їх закордонними колегами.

Віталій ПОПОВИЧ,  Номер один

 

Коментарі вимкнені.