У Тернополі шукають охочих “записатися” в УПА

Однодумців, які хотіли б долучитися до роботи з відтворення одностроїв, боїв та побуту вояків УПА та Червоної армії шукають тернополяни.

Активісти руху реконструкторів військової історії із нашого міста співпрацюють з клубами історичної реконструкції з інших міст України, зокрема з київським клубом “Повстанець”.

– Основне в нашій роботі – реконструкція періоду Другої світової війни, тобто УПА та Червоної армії, – розповідає реконструктор, завсектором нової і новітньої історії обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач. – Отож, шукаємо однодумців.

У планах тернополян – створити Тернопільський військово-історичний клуб.

– Ідея створити клуб виникла тоді, коли я понад рік тому навчався на курсах екскурсоводів. От тоді й став учасником однієї розмови про Зборів. Мовляв, там цікава історія, а показати й немає чого, – додає один з ініціаторів утворення Олег Янковський. – Мене це зачепило і я почав шукати людей, які відтворюють минуле: одяг, озброєння, битви. Вийшов на “Повстанець”, кам’янець-подільських реконструкторів, познайомився з Володимиром Пукачем.

Відтак у 2009 р. громадські активісти спільно з владою за інформаційної підтримки Медіа Корпорації RIA провели реконструкцію Зборівської битви і вирішили оформитися в організацію. Учасником клубу може стати кожен охочий, зазначає пан Пукач.

– Головне – щоб людина цікавилася військовою історією і була готова витрачати свої кошти на пошиття і закупівлю спорядження, макетів озброєння, – продовжує він. – Ця робота – справжнє наукове дослідження. Адже, наприклад, потрібно дізнаватися, як точно виглядала форма УПА, яким було спорядження її бійців.

Уже підготувавшись, “повстанці” відтворюють не тільки бої, а й побут вояків УПА.

– Ми живемо в оригінальних наметах, використовуємо тільки ті речі, які були у ті часи, – каже Володимир Пукач. – Табори також облаштовуємо, як у часи війни – їх охороняємо і вдень, і вночі.

Щодо самих традицій, то для реконструкції на Тернопіллі їх вдосталь, переконаний тернополянин.

– Адже саме тут відбулися багато боїв часів Хмельниччини, діяли штаб Військового округу “Богун” в Антонівцях на Шумщині і підстаршинська школа на Бережанщині, – розповідає він.

Усі охочі спробувати себе у справі історичної реконструкції можуть звертатися до Володимира Пукача за тел 0-67-751-40-94 та до Олега Янковського – 0-97-435-87-75.

Коментарі вимкнені.