У Тернополі відновлюється зруйнований Парафіяльний костел

У Тернополі відбувається унікальна подія, аналогій якій є не багато навіть у світі. Тернополянин, непересічна особистість Віктор Олександрович Хара (нащадок маріупольських греків), професійний перекладач, завершує розробку віртуального макету, зруйнованого у 1954-56 році, Парафіяльного собору Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі, на місці якого зараз знаходиться ЦУМ (бульвар Шевченка,12). Є надія, що після завершення роботи, кожен бажаючий зможе в повній мірі оцінити втрачену, одну із найкрасивіших пам’яток старого Тернополя.
1 січня в перший день нового 2012 року я мав нагоду познайомитися із цією неординарною людиною. Найближчим часом буде опубліковано детальне інтерв’ю з Віктором Харою, з якого можна буде дізнатися про його життєвих шлях, що спонукало до появи цього проекту та коли і що треба для його завершення, – пише Тарас Циклиняк.

А все починалося так…

Серед вузького кола осіб, які цікавляться історією Тернополя в 2011 році поширювалася інформація про те, що є людина, яка займається розробкою віртуального 3D макету Парафіяльного костелу. Я шукав цю людину впродовж кількох місяців, і вже, правду кажучи, втратив надію знайти, адже всі спроби були марними, проте був впевненим, що знайду.

У Тернополі проживає близько 250 тисяч мешканців, як ви думаєте, чи легко знайти серед них потрібну тобі людину?

Проте, я поділяю точку зору пана Віктора, який при першій нашій зустрічі сказав «Я вірю в закон земного тяжіння. Якщо людина має ціль, щиро бажає її втілення, вона притягує до себе те, що шукає». Все відбулося саме так.

Останньою моєю спробою, доволі безнадійною, було створення на форумі теми, про те, що я шукаю автора вказаного проекту. Минали тижні, уже і не пам’ятав про ту тему, але 5 січня 2012 року, на мою пошту надійшов лист із такими словами:

«Доброго дня, Тарасе! Прочитав на форумі, що Ви розшукуєте автора 3d моделі парафіяльного костелу. Це я. Мене звати Віктор Олександрович, за професією перекладач англійської та німецької мови, а моє хобі – це комп’ютерна 3D графіка та історія. Що стосується парафіяльного костелу, то мій батько, нині вже покійний, часто розповідав мені про нього, бо особисто бачив його красу і велич. Тому, в пам’ять про нього, я й вирішив створити модель даного собору у програмі 3ds Max 2012. Моделюючи собор, я зібрав багато фотоматеріалів, архівних даних. Справа іде до завершення… З повагою, Віктор»

У той п’ятий день нового року я отримав найкращий продарунок, про який міг тільки мріяти

Метою створення цього матеріалу є:

1. Розповісти про пересічних тернополян, які знають і люблять історію рідного міста, яскравим представником яких є Віктор Хара, чий внесок у популяризацію минулого Тернополя є більшим ніж «досягнення» жмені тенденційних істориків.
2. Розповісти про один із найкрасивіших храмів Тернополя – зруйнований Парафіяльний костел та його 3D макет
3. Знайти людей для підтримки проекту, а саме: фінансування робіт для збору додаткової інформації (фото, архітектурний план та ін.) і завершення проекту.

Наші координати:
Автор статті Тарас Циклиняк, тел. 093 724 92 11 mail: tarnopol1540@gmail.com
Автор 3D макету зруйнованого Парафіяльного костелу Віктор Олександрович Хара, тел. 098 400 48 37 mail: cinema4dt@gmail.com

Коментарі вимкнені.