Удвічі дешевше, ніж з цегли! Зводять надсучасний будинок… з соломи тернополяни

Про це молода сім’я почала мріяти три роки тому, одразу після одруження. «На весілля нам подарували гроші, їх не вистачало навіть на однокімнатну квартиру, – розповідає Володимир. – Залишалося або знімати житло, або їхати на заробітки».

Однак подружжя вирішило піти іншим шляхом. В інтернеті натрапили на інформацію, що в багатьох країнах зводять житло, використовуючи як будівельний матеріал та утеплювач… солому. А потім випадково подивилися фільм про подібні споруди в Німеччині. Однак остаточно зважилися на власний «солом’яний» дім Володимир та Леся після того, як познайомилися з білоруським будівничим Євгенієм Широковим. Аби поспілкуватися з конструктором та архітектором, який вже багато років займається розробкою енергозберігаючих будинків, навіть їздили у Білорусь.

Будинок на ділянці у шість соток у Підгородньому почав зростати цьогоріч у травні. Проект будинку подружжя розробляло самостійно. Володимир за фахом інженер–комп’ютерник, закінчив Тернопільський технічний університет. Леся за освітою дизайнер-конструктор меблів.

Спершу заклали фундамент. Потім поставили подвійний дерев’яний каркас та накрили будівлю дахом. Далі в стіни почали закладати тюки з пресованою соломою. На зведення будинку пішло 450 тюків. Солому використовували житню. Вона стійкіша до біологічних впливів і її не їдять гризуни. Крім того, солома виконує роль теплоізолюючого матеріалу. «Тепло утримує не сама солома, а повітря, яке є у стеблах, – говорить Володимир. – У будівлі з стіною товщиною 50 сантиметрів за добу температура може впасти на один-два градуси. Таким чином затримує тепло й пінопласт – за рахунок повітря у «бульбашках». Однак, порівняно з пінопластом, солома є екологічно чистим матеріалом».

За словами чоловіка, їх батьки спершу були категорично проти такого будівництва. Мовляв, де це бачено – хата з соломи. Заспокоїлися лише після того, як такі будинки почали показувати на телебаченні в новинах.

Зараз котедж готовий на вісімдесят відсотків. Залишилося поштукатурити всередині, утеплити дах і провести внутрішні роботи. Навесні наступного року господарі планують справити новосілля.

За проектом на першому поверсі – вітальня, камін, кухня і ванна, на другому поверсі – чотири спальні. Площа будинку – 160 квадратних метрів. Обійшовся такий будинок більш ніж удвічі дешевше, ніж аналогічний цегляний.

«Подібні будинки зводять у всьому світі, – продовжує Володимир. – Технологію утеплення соломою використовують у Німеччині, у Канаді будинки роблять з дошок і утеплюють мінватою».

За словами Володимира і Лесі, для них їх дім більше, ніж просто споруда. У нього вони вклали частину себе. Під час будівництва познайомилися з багатьма цікавими людьми. До слова, побачити і перейняти досвід до подружжя вже приїжджали люди з різних регіонів України.

Денис ЗАХАРЧУК, Свобода.

-1 thoughts on “Удвічі дешевше, ніж з цегли! Зводять надсучасний будинок… з соломи тернополяни

  • 22:26 | 18.11.2011 о 22:26
    Permalink

    Доброго вечора. Цікаві речі описуєте. Хотілося б більше дізнатись про ваші успіхи в цій справі. Можливо фото, або інші матеріали, технологій. Буду вдячний. Пишіть на 3713djln@mail.ru

    • 02:06 | 19.11.2011 о 02:06
      Permalink

      пошукайте на будівельних форумах 😉 На якомусь з таких форумів подружжя описувало процес робіт. Крім того у Рівному чи у Луцьку вже хтось колись будував шось схоже. Гугл вам в поміч 😉

Коментарі вимкнені.