УГКЦ хоче бути ближчою до Януковича

Українська греко-католицька церква пропонує створити механізм взаємодії між Адміністрацією Президента і Всеукраїнською радою церков.

«Ми пропонуємо створити механізм взаємодії між Адміністрацією Президента і Всеукраїнською радою церков через постійно діючий консультативно-дорадчий орган», – сказав глава УГКЦ Святослав (Шевчук) в інтерв’ю Радіо «Свобода», повідомляє «Українська правда».

За його словами, «нас усіх дуже турбувало, що торік бракувало живого безпосереднього вільного спілкування між Президентом і Всеукраїнською радою церков».

«У нас є пропозиції щодо вдосконалення законодавства у релігійній сфері, щодо розвитку суспільної моралі, щодо підвищення суспільної моралі, щодо поширення інституту капеланства в армії. Ми хотіли би зрівняти студентів-богословів у правах з іншими студентами», – сказав Святослав.

«Дуже важливе для Української греко-католицької церкви питання реституції церковного майна. Адже ми – репресована церква, яка за часів радянської влади переслідувалася і знищувалася. Ми втратили не тільки все майно, ми втратили храми, але нам вдалося зняти напруженість у 90-х роках через проблеми повернення храмів і тепер ми би хотіли подальшого вирішення питання реституції», – зазначив він.

«Всеукраїнська рада церков пішла на зустріч з Президентом Віктором Януковичем з 11 питаннями. Ми не тільки порушуємо питання, але й пропонуємо способи реалізації», – підкреслив глава УГКЦ.

Втім, на його особисту думку, дуже важливим є «підкреслити особливе значення самої Ради».

«Я вважаю, що Рада церков є унікальним українським досвідом, якого немає в інших країнах і який надзвичайно цінний. Це унікальна міжконфесійна структура, яка забезпечує збереження міжконфесійного миру і злагоди в українському суспільстві. Будь-хто із нас по-своєму несе слово Боже, але ці відмінності у звучанні і дозволяють нам звучати як симфонія», – сказав Святослав.

За його словами, поділ українських християнських церков – це «болючий момент, і це те, що треба долати».

На запитання, чи впливає політика на цю ситуацію, глава УГКЦ відповів: «Тут немає простої відповіді. Якщо подивитися на відносини церков та української влади різних рівнів, то зараз простежується брак живого контакту. Очевидним є вплив окремих церковних структур на суспільні процеси, які вони здійснюють, впливаючи на окремих своїх віруючих».

Святослав також підкреслив, що УГКЦ стоїть «на позиції невтручання церкви у політику».

«ForUm»

-1 thoughts on “УГКЦ хоче бути ближчою до Януковича

Коментарі вимкнені.