Українські чиновники йдуть в кухарі, лазники і прибиральники

Побоючись скорочення, чиновники готові працювати кухарями, водіями і навіть лазниками, – пише ТСН.

Хвиля скорочень чиновників унаслідок адмінреформи в секретаріаті Кабміну (з 1174 співробітників скоротили 700 осіб) докотилася до інших міністерств, де все тільки починається, пише Сегодня.

“У нас в Мінекономіки всі висять на волосині: структура міністерства не затверджена. І, за чутками, це станеться не раніше осені. Нібито вона вже лежала на підписі у президента, але щось зірвалося”, – розповіла одна зі співробітниць виданню.

Чекають затвердження структури і в Міністерстві оборони: скорочень тут поки не було.

Як пише видання, чиновники вже починають страхуватися, про що свідчать сайти з працевлаштування. Серед резюме є і досить несподівані.

Зокрема, 46-річний Вітя Ч., за фахом – електрорадіотехнік, який у 2009-2010 роках працював контролером в Мінфіні (останнє місце роботи), шукає місце помічника кухаря або оператора підлогомиючої машини. У чоловіка є також навички продавця і масажиста. Хоча працював він до Мінфіну налагоджувачем геофізичної апаратури і випробовувальником літальних апаратів.

Провідний фахівець того ж Мінфіну (жінка, 45 років) з 14-річним стажем роботи в Департаменті документального забезпечення, готова працювати хатньою робітницею за 3 тис. грн./місяць.

А 43-річний Юрій, який останні 15 років працює “водієм у VIP-персон – бізнесменів, народних депутатів, голів обладміністрацій”, – катає їх на автомобілях Hummer, Linkoln, Mercedes, BMW, – хоче влаштуватися лазником в заміський будинок. Володіє банними процедурами, прийомами мануальної терапії та масажем.

“У першому кварталі цього року чиновники зареєстрували в 5 разів більше резюме, ніж у першому кварталі 2010-го. Пік припав на січень”, – говорить Юрій Палійчук, фахівець з досліджень і комунікацій міжнародного кадрового порталу hh.ua.

За його словами, бажання держслужбовців йти у сферу послуг і готовність працювати за скромні гроші – окреме питання.

“Мені доводилося бачити резюме від керівників відділів і департаментів міністерств, які хотіли зарплату в кілька разів вище за ринкову у тій сфері, де вони працюють. Чиновників взагалі неохоче беруть у приватний сектор. Вони – бюрократи, звикли працювати чітко до 18.00, орієнтовані на процес, а не результат”, – стверджує експерт.

При цьому престиж чиновницької кар’єри зростає. “В останні два місяці у нас з кожним місяцем стає на 10% більше резюме від охочих піти на держслужбу”, – зазначив Герман Овчаренко, керівник рекрутингового порталу Superjob.ua.

Коментарі вимкнені.